Posle preležane korone, mnogi se žale na duge tegobe, pogotovo zamor, malaksalost i teškoće pri disanju.

Prof. dr Predrag Mitrović, kardiolog Urgentnog centra Srbije, upozorava da mnogi misle kako kovid napada samo pluća, a zapravo je to sistemska bolest i napada sve organe. "Uzimanje acetilsalicilne kiseline se preporučuje nakon preležane korone, bez obzira na to da li je klinička slika bila teža ili lakša", kaže dr Mitrović za Blic.

Kada je srce u pitanju, tokom korone i posle preležane bolesti, najčešće dolazi do poremećaja srčanog ritma, ali i do upalnih procesa. Kod poremećaja ritma može se dogoditi ubrzan srčani rad, tahikardija preskakanje srca…

"Kada se to pojavi, treba odmah otići kod lekara da se ustanovi o čemu se tačno radi. Drugo što može da se dogodi jeste upala srčanog mišića, miokarditis, zatim upala perikarda, srčane maramice, zato je potrebno voditi računa o svemu tome i javiti se lekaru na vreme. Posle preležane korone javlja se i malaksalost, međutim ako se pogorša stanje i srčani ritam, idite odmah kod svog kardiologa kako biste dobili odgovarajuću terapiju," poručuje dr Mitrović.

Prema njegovim rečima, upale mogu da tinjaju, a mi ih ne osećamo. Zato je veoma bitno da posle preležane korone, bez obzira na to da li smo bili u kućnim uslovima, ili smo bili u bolnici, 40 dana mirujemo. 

Izvor: Lepa&Srećna