Visok nivo holesterola može da negativno utiče na seksualni život muškarca. Na prvi pogled, impotencija i masnoće u krvi nemaju mnogo veze, ali je zapravo uticaj lošeg holesterola direktan.

Naime, pri seksualnoj stimulaciji, u telu muškarca se oslobađaju supstance koje opuštaju arterije u penisu pa dolazi do punjenja tkiva krvlju. Upravo tako nastaje erekcija, koja prestaje nakon orgazma.

Međutim, previše lošeg holesterola (LDL) stvara naslage (plak) na arterijama i smanjuje protok krvi. Blokade mogu da ograniče krvotok u čitavoj genitalnoj regiji i, u ozbiljnim slučajevima, izazovu impotenciju.

Takođe, visok holesterol otežava organizmu lučenje supstanci koje su važne za erekciju. Udruženi, visok holesterol i erektivna disfunkcija mogu biti uzrok novog zdravstvenog problema, a to je smanjen nivo testosterona. Lekari kažu da su impotencija i smanjenje seksualne želje često među prvim znakovima visokog holesterola kod muškaraca.

Njima se savetuje da već posle 45. godine proveravaju nivo holesterola jednom u dve godine. Prvi koraci u snižavanju holesterola su promena ishrane i fizička aktivnost, u skladu sa preporukama lekara.

Izvor: Lepa&Srećna