Nagomilavanje holesterola u organizmu može ostaviti opasne posledice po zdravlje ukoliko se ništa ne preduzima.

Mnogi ljudi ne shvataju da im se u arterijama postepeno skupljaju naslage masti i, nažalost, to otkriju tek kad je vrlo kasno. Holesterol je, naravno, supstanca koja je telu potrebna i zato ga naša jetra i proizvodi. Ne samo da je ključan za formiranje hormona koji su neophodni za funkcionisanje organa, već predstavlja gradivnu jedinicu u ćelijskoj membrani.

Međutim, kao i mnoge druge stvari, holesterol predstavlja rizik kad ga u telu ima previše. Normalno je da ga ima ukupno 5,2 mmol/l, od toga bi trebalo da LDL holesterola bude 3,4 mmol/l ("loš" holesterol) a HDL holesterola više od 1,6mmol/l ("dobar" holesterol). Međutim, loš holesterol se može toliko nataložiti u arterijama da ometa, pa čak i u potpunosti blokira krvotok. Takve blokade se najčešće prvo javljaju u nogama, što dovodi do periferne arterijske bolesti.

Među simptome ovog oboljenja, lekari ubrajaju i:

  • bol i grčeve u nogama,
  • osećaj utrnulosti kao i
  • hladnoću u jednom stopalu ili donjem delu noge.

Na unutrašnjoj strani skočnog zgloba trebalo bi i da možete da osetite puls - ako je vrlo slab, a imate i druge tegobe,  bilo bi dobro da se obratite lekaru.

Cirkulaciju možete proveriti i prostim testom. Pritisnite nokat na nožnom palcu i držite ga tako dok prst ne pobeli. Pustite nokat. Trebalo bi da palac postane ponovo ružičast već za sekund-dva ako je cirkulacija dobra.

Imajte na umu da, u ranoj fazi, povišeni holesterol neće davati izrazite simptome, pa se savetuje da ga proveravate redovnom analizom krvne slike.

Izvor: Lepa&Srećna