U najvećem broju slučajeva, kamen u žučnoj kesi nastaje od velike količine holesterola. Više od 85 odsto pacijenata upravo zbog njega dođe u stanje koje može da bude i veoma bolno.

Žučna kesa je mali organ, otprilike veličine šljive a tečnost iz nje se ispušta u tanko crevo i pomaže u varenju masti. Međutim, kada je prepuna holesterola, od njega se formira kamenje koje može da zapuši izlaz. Zapušeni žučni kanal dovodi do upale žučne kese što kod pacijenta izaziva jake bolove.

Pre nego što stanje postane ovako ozbiljno, može se otkriti da sa žučnom kesom nešto nije u redu, a jedan od simptoma je i izuzetno bleda stolica. Moguće je i da se javi nešto tamniji urin, a kad se klinička slika više razvije, pacijenti pate i od proliva, a koža može da poprimi žutu boju. 

Veoma je važno znati da visok holesterol nije uvek povezan sa gojaznošću, tako da ga je potrebno proveravati s vremena na vreme čak i ako nemate konkretne tegobe.

Veći rizik od nastanka kamena u žuči imaju žene, naročito ako su starije od 40 godina. Genetika takođe može da igra ulogu, a u žučnoj kesi će zadržavati više holesterola i ako dođe do ubrzanog mršavljenja pa tada treba biti posebno oprezan. Preventiva je i ovde uobičajena - treba paziti na ishranu i baviti se fizičkom aktivnošću.

Izvor: Lepa&Srećna