Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOLIKO TREBA DA PROĐE OD VEČERE DO SPAVANJA: kako smanjiti rizik od moždanog udara i srčanih tegoba

Uz probleme s gorušicom i podrigivanjem, odlazak na spavanje odmah posle večere može da poveća i rizik od srčanog udara.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Odlazak na spavanje odmah posle večere povećava rizik za moždani udar za čak 66 odsto i zato se odlazak na spavanje preporučuje najranije sat posle večere, rezultat je istraživanja stručnjaka sa Medicinskog fakulteta u Ionini, u Grčkoj, javlja Tanjug a prenosi B2.

Stručnjaci su proučavali oko 500 osoba, od kojih je polovina imala moždani udar (šlog), a druga polovina akutni koronarni sindrom (česti oblik srčane bolesti sa smanjenim dotokom krvi u srce zbog začepljenih arterija).

Ispitanike su podelili u dve grupe - one koji su pričekali 60 do 70 minuta posle večere pa su išli na počinak i one koji su odmah išli na spavanje.

U drugoj grupi, pokazalo se, za 66 odsto bio je veći rizik od šloga, dok su osobe koje su pričekale između 70 i 120 minuta bile 76 odsto zaštićenije.

Osim toga, odlazak na počinak barem sat posle večere smanjuje rizik od akutnog koronarnog sindroma.

Refluks je, takođe, jedna od posledica suviše brzog odlaska u krevet nakon jela.

U ležećem položaju se pogoršava stanje u kojem se stomačna kiselina vraća u grlo, a dugoročne posledice su oštećenje sluzokože jednjaka.

Pojava gorušice i podrigivanje zbog ranog odlaska u krevet nastaju zbog tegoba s varenjem koje organizam ima u ležećem, opuštenom položaju.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije