Pri izboru dijete najčešće pratimo šta je to što treba da jedemo, a mnogi zaboravljaju da razmotre i faktore kao što je vreme obroka.

Međutim, nutricionisti kažu da doručak, ručak i večera mogu drugačije da utiču na mršavljenje u zavisnosti od toga u koliko sati ih konzumiramo.

Analize pokazuju da je najbolje doručkovati oko 7 sati, ručati između 12.30 i 13 časova, a večerati između 18 i 18.30. Prema njima, čak i ako pomerite samo večeru na vreme posle 20 časova, to - u proseku - dodaje oko 5 centimetara u obimu struka. Kad su žene u pitanju, to će značiti da vam treba haljina - čak dva broja veća!

Istraživači kažu da je glavni uzrok tome potrošnja energije u toku dana. Uveče se svi mehanizmi u telu usporavaju i organizam se priprema za san pa će se daleko manje energije potrošiti. 

Detaljnim praćenjem otkriveno je i kada nam se najviše "jede nešto" odnosno kad smo u najvećem iskušenju da pojedemo nešto između obroka. To je u 9 ujutru, 11 pre podne i oko 21.30 - za ove trenutke pripremite neku zdravu užinu ili se potrudite da se usredsredite na neke druge stvari a ne da mislite o hrani.

Izvor: Lepa&Srećna