Povišeni krvni pritisak, odnosno, hipertenzija postoji kada su vrednosti “gornjeg” arterijskog pritiska više ili jednake 140 mmHg i/ili kada su vrednosti “donjeg” ili “srčanog” arterijskog pritiska više ili jednake 90 mmHg. Na visinu pritiska utiču godine starosti, hronične bolesti, stres, životne navike. Kardiolog Valentina Badina savetuje kako odgovarajućim namirnicama vratiti pritisak u normalu, ali upozorava da stalni problem sa pritiskom zahteva obaveznu posetu lekaru.

Mleko

Korisna supstanca koja snižava krvni pritisak je mlečna kiselina. Ova komponenta se nalazi u proizvodima kao što su kefir, fermentisano mleko i sirutka. Prema rečima lekara, ove proizvode treba konzumirati svakodnevno, ali umereno - ne više od jedne čaše.

Čaj od hibiskusa i kakao

Hibiskus sadrži antioksidante i vitamin C, i jako je koristan za pacijente koji boluju od hipertenzije. Takođe se preporučuje redovna konzumacija kokosove vode koja ima diuretička svojstva, a delotovoran je i kakao.

Voće i povrće bogato vitaminom C

“Grejpfrut, pomorandže, limun, cvekla su hrana koja snižava krvni pritisak. Koristan je i napitak od cvekle sa vodom u razmeri 1: 1 “, savetuju kardiolozi i upozoravaju da je ishrana samo pomoćna mera. Pritisak se može u potpunosti normalizovati samo uz pomoć lekova koje propisuju lekari.

 Izvor: Lepa&Srećna