Dobra ishrana za bubrege podrazumeva da u namirnicama koje najčešće jedete nema previše natrijuma i fosfora kao i da ne preterujete sa proteinima. Belančevine uvek treba da budu što kvalitetnijeg porekla, a neki pacijenti koji pate od bubrežnih bolesti moraju da ograniče i unos kalijuma i kalcijuma.

Svaki organizam je različit i osobe koje imaju problema sa bubrezima moraju da dogovore specijalnu ishranu sa svojim lekarima.

Natrijum se najčešće unosi preko soli, pa je treba izbegavati kako i kuvanoj hrani tako i u prerađevinama kao što su šunka, pršuta, zreli sirevi. Sva gotova ili polugotova (uključujući i smrznuta) jela sadrže so pa morate proveriti sastav na etiketi.

Fosfor se nalazi u mleku, pa nemojte piti više od jedne šolje dnevno. Treba ograničiti i količinu povrća koje sadrži fosfor: pečurke, pasulj, brokoli. Proverite sastav pahuljica - one od ovsa, raži i pšenice sadrže fosfor. Zato je često bolje i da birate beli hleb. Od gaziranih pića, savetuje se da pijete samo ona providna - obojena često imaju fosfor u svom sastavu. Isto važi i za pivo.

Ako vam lekar posavetuje i da izbegavate kalijum, imajte na umu da njega ima u bananama, pomorandžama (i soku od pomorandži), paradajzu, dinji (ali ne i u lubenici), bundevi, spanaću, blitvi i kelju.

Dobra dijeta za bubrege treba da uključi kupus, crvenu papriku, beli luk, crni luk, jabuke, borovnice, maline, jagode, crveno grožđe, ribu i maslinovo ulje.

Izvor: Lepa&Srećna