Da li je vakcinacija zadiranje u privatni život? Da li je "biti vakcinisan" lično svojstvo zbog kojeg ne smete nikog diskriminisati i zbog toga nije moguće uvesti obaveznu vakcinaciju?

Ova i slična pitanja pokrenuta zbog epidemije korona virusa se još uvek rešavaju na svetskom nivou, a i u našoj zemlji su diskusije neprekidne. Brankica Jovanović, poverenik za zaštitu ravnopravnosti i dr Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog, izneli su važnu argumentaciju za zaštitu javnog zdravlja u emisiji Jutro TV Prva.

"Pravo na život je važnije od prava na slobodu izbora, to su mi pravnici objasnili i ja to sada citiram", rekao je dr Šekler. Prema njegovim rečima, treba se zapitati da li zaraženima ili potencijalno zaraženima korona virusom treba dozvoliti ulaz u neke ustanove ili na radno mesto bez dokaza da nisu zaraženi.

"Na primer, da li biste mogli ovde na televiziji da uvedete pravilo da mogu da uđu samo vakcinisani, dok svi ostali moraju da rade test na korona virus na svakih 72 sata i to o svom trošku", pita dr Šekler. Po njegovom mišljenju, dilema se može razrešiti jasnom analogijom.

"Ako je pušenje legalno, a cigarete možete da kupite po zakonu, zašto onda ne smete da pušite u nekim prostorima i to nije diskriminacija? Zato što ne smete da duvate dim u druge i time ugrožavate tuđe zdravlje. Isto tako možemo da se pitamo - ako ste potencijalno zaraženi virusom, zašto smete da izlučujete virus u prostor gde su drugi?", pitao je dr Šekler. On je, takođe, izneo i predlog naplate vakcine koji bi povećao obim vakcinacije i ubrzao je.

Brankica Jovanović je potvrdila da je ovo veoma dobra analogija i odličan primer. "Isto je i sa vakcinacijom deteta - vi možete da ne vakcinišete dete, ali onda ono ne može da ide u vrtić. Najbolje je i dalje ići sa pozitivnom kampanjom i objašnjavati ljudima sve prednosti vakcinacije", rekla je ona.

Izvor: Lepa&Srećna