U narodnoj medicini lipa se već dugo koristi kao lek za razne zdravstvene tegobe. Jača imunitet, delotovorna je u borbi protiv stresa, rešava probleme sa probavom, a ono što je najvažnije čaj od lipe mogu da piju i deca.  

Da biste napravili čaj od lipe, potrebno je da koristite cvetove drveta, a ni u kom slučaju lišće. Upravo u cveću postoji ogromna količina antioksidanata i aktivnih sastojaka, uključujući fitokemikalija, flavonoide, kvercetin i kumarin. Takođe imaju mnogo osnovnih vitamina i minerala koji održavaju ljudski organizam u dobroj formi.

Smanjuje stres

On je blag relaksant, posebno efikasan kod nervne napetosti i anksioznosti. Prirodna opuštajuća svojstva smanjuju količinu hormona stresa u telu. Brojne studije su pokazale da smanjuje pritisak na srce, povoljno utiče na metabolizam a i pozitivno utiče na rasploženje. 

Jača imunitet

Jedinjenja koja se nalaze u čaju od lipe imaju snažno antiinflamatorno dejstvo na celo telo. Lekari savetuju da se koristi kod bolova u mišićima i bolesti zglobova, kao i kod upala krvnih sudova i respiratornog trakta. Sutdije su takođe pokazale da ovaj napitak ublažava povišenu temperaturu, i olakšava simpome prehlade i gripa.

Najbolji lek za organe za varenje

Naučnici su otkrili da je čaj od lipe izvrsno antispazmodično sredstvo, pomaže kod problema sa varenjem, smanjuje upale u crevima.  Ublažava simptome sindroma iritabilnogog kolona,a dokazano je i da smanjuje nadimanje.

Dobar je za srce i krvne sudove

Antioksidanti u lipovom čaju snižavaju krvni pritisak i sprečavaju zgrušavanje krvi, a u velikoj meri smanjujuju rizik od ateroskleroze ili krvnih ugrušaka. Konzumacija čaja od lipe je dobra prevencija protiv srčanog udara, moždanog udara ili koronarne bolesti.

 Izvor: Lepa&Srećna