Nedovoljan odziv za vakcinaciju protiv korona virusa u Srbiji izaziva strah od trećeg talasa kovida. Naročito je ovo problem kod mlađeg stanovništva pa stručnjaci i dalje traže načine da se svi građani bolje informišu o vakcini.

Takođe, nastavlja se velika dilema o granici između odgovornosti za javno zdravlje i pravo na ličnu slobodu i izbor - da li ljudi žele da se vakcinišu ili ne. O tome je govorio i dr Milanko Šekler u emisiji Jutro na TV Prva i izneo prvi put predlog da se vakcina naplaćuje jer bi se time mogao postići veći efekat.

"Sad je možda kasno, ali ja sam odavno predložio da se vakcina naplaćuje 100 evra, a da bude besplatna samo za prioritetne grupe kao što su policija i vojska", rekao je dr Šekler. "Šta bi se posle toga dogodilo? Garantujem da bi se vrlo brzo javili mnogi drugi. Prvi bi se javili trgovci koji rade sa inostranstvom i rekli - "pa i mi smo prioritetna grupa". Odmah bi se javili i mnogi drugi i rekli kako i oni treba da je prime besplatno."

Prema njegovim rečima, možda još nije kasno da se primeni sličan metod. "Evo novog predloga - neka bude vakcina besplatna do 1. septembra, a  posle toga neka košta 200 evra", kaže dr Šekler koji je već iznosio i druge zanimljive predloge za borbu protiv epidemije korone. "Siguran sam da bi takva varijanta ubrzala maksimalno vakcinaciju".

Izvor: Lepa&Srećna