Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

3 DO 6 MESECI POSLE KORONE PRETE VAM OPASNE BOLESTI: Dr Marija objasnila detaljno koje vitamine i minerale da uzimate

Kardiolog dr Marija Zdravković upozorila na tegobe koje osećaju pacijenti posle kovida!

  Izvor: Youtube / RTS, Youtube / CGTN

Najveći broj ljudi koji su preležali kovid očekuju da već za dve nedelje posle negativnog testa sledi lakši period. Međutim, kod mnogih se neke tegobe javljaju i kasnije, pa treba pratiti i poznavati simptome post kovida

Možda će vas zanimati

"KBC Bežanijska kosa je imala najveći broj pacijenata zaraženih korona virusom po broju lekara", kaže direktorka dr docent Marija Zdravković. "Kroz prijemnu trenažu prošlo takvih 30 hiljada pacijenata, a sva iskustva smo sistematizovali i sada pratimo stotinak pacijenata kod kojih postoje postkovid komplikacije", kaže doktorka.

Prema njenim rečima, "korona doslovno opustoši organizam", pa utiče na pritisak, na regulaciju pulsa, prođe kroz sve mišiće uključujući i srčani, kroz sve nerve, kroz centralni nervni sistem, utiče na koncentraciju, na psihu, memoriju, na mogućnost učenja.

"Veoma je važno i za mlade koji dobiju koronu i brzo se izleče, da se kod  deteta ili adolescenta koji je ležao koronu  može se očekivati  umanjena koncentracija najmanje 4 nedelje", kaže dr Zdravković.  Na ovo  treba posebno da obrate pažnju i vozači, piloti, kontrolori leta - simptomi su već opisani kao sindrom "moždane magle".

Možda će vas zanimati

Direktorka "Bežanijske kose" nabraja mnoge tegobe postkovida koji se, inače, uopšte ne može predvideti. Tako dolazi i do vode u srčanoj maramici, tojest perikardnog izliva. Pacijenti se žale i na dijareju, naglašavajući da hrana bude potpuno nesvarena ili imaju bolove u trbuhu nejasnog porekla, a posebno se to javlja kod dece. 

Brojne osobe koje već imaju degenerativne promene na kičmi a sad su to skoro svi, obraćaju se lekarima. Naime, korona napada sitne zglobove pa nam se čini da smo se ušinuli a zapravo već imamo generalizovano zapaljenje malih zglobova. Takav, virusni sinuvitis izuzetno boli, izaziva glavobolje i nesvestice i događa se da pacijenti kratkotrajno gube svest.

"Dobili smo, na primer, čak i pacijenta kod kojeg su promene u EKG nalazu ukazivale na sumnju na akutni infarkt", kaže dr Zdravković, "da bi se pokazalo da je reč o spazmu srčanog mišića, zapravo, srčanoj koroni". 

Imunitet pacijenata koji su preležali koronu je vrlo slab. Zato se preporučuje da 3 do 6 meseci ne skidaju masku. Čak i grip može da napravi problem a kamoli neke druge infekcije, na primer, klostridijom ili gljivicama. 

Takođe, 3 meseca treba izbegavati bilo kakve intervencije na sebi i uzimati sve ono što  smanjuje oksidativni stres - vitamin C  i vitamin D, kao i  cink i selen. Ova dva minerala su nam svima deficitarna u ishrani, a treba ih uzimati već od prvog dana infekcije, jer blokiraju da se korona virus vezuje  za srce.

Možda će vas zanimati

Izvor: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije