Korona virus posledice ostavlja nedeljama, pa i mesecima nakon preležane infekcije. Najštetniji efekat virus ima na krvne sudove, srce i mozak, a dokazano je da se virus nakon preležanog kovida nalazu u ćelijama srca. O tome je govorio profesor dr Nebojša Tasić, pomoćnik direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje” i predsednik Udruženja centara za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga (HISPA)

 "Kovid izaziva stvaranje mirkotrombova u većim ili manjim krvnim sudovima. To znači da direktno razara naše srce. Svi koji su preležali kovid trebalo bi da odu kod lekara, čak i oni bez simptoma. Post covid sinrom nastupa odmah posle bolesti bez obzira na negativna PCR test", rekao je doktor na K1 televiziji i istakao da osoba koja je preležala koronu treba da poseti svog kardiologa.

"Nakon kovida važno je ići na preglede,  i najmanje tri meseca se uzdržavati od fizičke aktivnosti. Kada organizam odmara, organizam se obori protiv virusa", koji je istakao da je u svetu pandemija kardiovaskularnih bolesti traje već decenija.

Doktor je podsetio da su sve vakcine dobre, ali i da je nakon vakcinacije neophodno da se pridržavamo epidemioloških mera.

"Primite vakcinu i nakon preležane bolesti ali se najpre posavetujte sa svojim lekarom. Sve vakcine su dobre.  I nakon vakcine se možete razboleti, nosite masku i poštujte mere i posle vakcinacije", zaključio je dr Tasić i podsetio na značaj redovnih pregleda i za zdrave ljude.

Izvor: Lepa&Srećna