Oni koji su primili makar jednu dozu vakcine protiv korona  virusa, veruju da su zaštićeni i da mogu da se opuste. Da li je to baš tako? 

"Imamo pacijente koji su se u međuvremenu inficirali između prve i druge doze. To nije infekcija zbog posledica vakcinacije - to je infekcija koja je skupljena negde usput, zato što vakcini nije dato dovoljno vremena da odradi ono što treba", rekao je dr Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike u Beogradu.

Ustanovljeni su novi protokoli kojima je određeno kada će ovi pacijenti dobiti drugu dozu vakcine.

"Za osobe koje su nakon prve doze dobile kovid, drugu dozu vakcine mogu dobiti četiri nedelje nakon prestanka simptoma ili ozdravljenja. Drugu dozu vakcine će dobiti na istom vakcinalnom punktu na kom su dobili i prvu dozu i tada se građani sami javljaju", objasnio je dr Zoran Bekić, direktor Doma zdravlja "Savski venac".

I vakcinisani moraju da se pridržavaju epidemijskih mera, a ako se razbole, drugu dozu dobiće kad ozdrave, odnosno, nisu potrebni dodatni pregledi, ni analize.

"Za sada nije preporuka da se radi kontrolni pi-si-ar test, jednostavno posle prestanka simptoma, nakon četiri nedelje, se javljaju na punkt za vakcinaciju", rekao je dr Bekić.

Izvor: RTS