Borba s koronom traje godinu dana, lekari su umorni, mnogi od njih nisu išli na godišnji odmor.

Anesteziolog Dejan Marković, koji je trenutno angažovan u kovid bolnici u Batajnici, bio je gost Beogradske hronike, tema je bila epidemiološka situacija u Srbiji i specifičnog talasa korone.

"Sada zaista imamo jedan veliki broj teških bolesnika, s teškom kliničkom slikom. Ono što je drugačije, prvo – ima mnogo više žena nego ranije. Druga stvar je što neki od tih bolesnika razvijaju veoma tešku kliničku sliku u prva dva, tri ili četiri dana od početka bolesti.

Ranije smo se lečili kod kuće pet, šest, sedam... deset dana pa nije došao bolesnik na vreme. Sada imamo ljude koji su se razboleli pre tri-četiri dana, i razvili su tešku kliničku sliku i bukvalno s trijaže, s prijemnog, dolaze u jedinicu intenzivnog lečenja", naveo je Marković i istakao da je najveći broj zaista teško obolelih starija populacija, ali i da ima i mladih pacijenata.

"Ima i mlađih, ekstremno gojaznih pacijenta koji nam dolaze u jedinicu intenzivne nege i ishod tog lečenja bude veoma težak i neizvestan", objasnio je Marković.

 Izvor: Lepa&Srećna