Posledice korona  virusa mogu biti dugoročne - kako tegobe koje nastaju zbog oštećenja pluća i srca, tako i one koje inače prate respiratorne infekcije.

Međutim, doktorka Aleksandra Pavlović upozorava na pojavu takozvane moždane magle kod pacijenata koji su imali kovid. "Oni se teže koncentrišu, imaju smetnje u pamćenju i viđamo ih i kod onih koji su imali blagi oblik bolesti, kao i kod pacijenata koji su kroz koronu teško prošli", objasnila je doktorka gostujući u emisiji Jutro na TV Prva.

"Ovaj poremećaj ćete lako prepoznati ako vam je baš sve teško, i fizički i psihički emotivno i kognitivno. Osetićete da, jednostavno, ne možete nikako da se organizujete."

Svaki peti koji je preležao kovid se susreće sa problemom pažnje i koncentracije, rekla je dr Pavlović. Stručnjaci su prepoznali važnost ovog simptoma pa se već godinu dana sve više piše o njemu.

"Nije uopšte važno da li ste lečeni kod kuće ili u bolnici", rekla je doktorka. "Novo stanje liči na nešto što je bilo u medicini diskutabilno i poznato je kao sindrom hroničnog umora. Korona virus je neurotropan - napada neurone, ćelije u mozgu i definitivno je da se tu nešto događa. Za sada je malo dokaza dokaza o tome šta možemo da uradimo. Jedini savet za pacijente jeste da odmaraju više, da se pažljivo organizuju i da shvate da im je moždana cirkulacija bila ugrožena."

Izvor: Lepa&Srećna