Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SVAKI PETI POSLE KOVIDA DOBIJE MOŽDANU MAGLU: 1 znak ćete lako prepoznati, evo šta treba da radite

Kažu da se "ne osećaju svoji"!

  Izvor: Youtube / katy morton / Profimedia

Posledice korona  virusa mogu biti dugoročne - kako tegobe koje nastaju zbog oštećenja pluća i srca, tako i one koje inače prate respiratorne infekcije.

Možda će vas zanimati

Međutim, doktorka Aleksandra Pavlović upozorava na pojavu takozvane moždane magle kod pacijenata koji su imali kovid. "Oni se teže koncentrišu, imaju smetnje u pamćenju i viđamo ih i kod onih koji su imali blagi oblik bolesti, kao i kod pacijenata koji su kroz koronu teško prošli", objasnila je doktorka gostujući u emisiji Jutro na TV Prva.

"Ovaj poremećaj ćete lako prepoznati ako vam je baš sve teško, i fizički i psihički emotivno i kognitivno. Osetićete da, jednostavno, ne možete nikako da se organizujete."

Svaki peti koji je preležao kovid se susreće sa problemom pažnje i koncentracije, rekla je dr Pavlović. Stručnjaci su prepoznali važnost ovog simptoma pa se već godinu dana sve više piše o njemu.

Možda će vas zanimati

"Nije uopšte važno da li ste lečeni kod kuće ili u bolnici", rekla je doktorka. "Novo stanje liči na nešto što je bilo u medicini diskutabilno i poznato je kao sindrom hroničnog umora. Korona virus je neurotropan - napada neurone, ćelije u mozgu i definitivno je da se tu nešto događa. Za sada je malo dokaza dokaza o tome šta možemo da uradimo. Jedini savet za pacijente jeste da odmaraju više, da se pažljivo organizuju i da shvate da im je moždana cirkulacija bila ugrožena."

Možda će vas zanimati

Izvor: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije