Novi TikTok trend je - čaj od zelene salate! Dobija na popularnosti, jer kažu da pomaže protiv nesanice a u vrelim danima ona mnoge muči. Haštag "voda od salate" je prikupio 26 miliona pregleda, a video klipovi pokazuju kako ga korisnici ove društvene mreže pripremaju.

Svi tvrde da su bolje spavali, ali mnogi kažu da je ukus i miris tečnosti odvratan!

Trend je, čini se, bezopasan, a stručnjaci kažu da ipak ovaj čaj ne može mnogo da pomogne. Nutricionista Samanta Kaseti objasnila je da postoje neke preliminarne studije koje pokazuju da jedan sastojak ima dejstva. U pitanjusu laktucin i laktukarijum, materije sa hipnotičkim dejstvom, ali bi bila potrebna njihova veća koncentracija da bi se postigao ovakav efekat na spavanje.

Tiktokeri smatraju da im ipak pomaže a napitak od zelene salate se sprema veoma jednostavno - oprane listove salate prelijte ključalom vodom i sačekajte da se prohladi pa popijte. Treba imati u vidu da se ove supstance nalaze u većem procentu u zelenoj salati "romano" i da baš one daju gorkasti ukus. Neki se odlučuju da i salatu malo prokuvaju, a drugi dodaju lavandu da ublaže ukus i pojačaju dejstvo.

Ipak, sa nesanicom se možete boriti i oprobanim sredstvima kao što su - redovan odlazak na spavanje u isto vreme, opuštanje uz čaj od kamilice i bez "plavih" ekrana TV, računara i mobilnog telefona pred san.

Lekari kažu da treba ojačati ishranu namirnicama bogatim magnezijumom jer upravo on bude deficitaran kod pacijenata koje muči insomnija.

Izvor: Lepa&Srećna