Talasi tropskih vrućina teško se podnose čak i u kućama u kojima postoje klima uređaji, a oni koji nemaju erkondišn prepušteni su prirodnim načinima rashlađivanja.

Međutim, ti "starinski" načini nisu uopšte za zanemarivanje. Naprotiv, mogu biti veoma korisni čak i ako imate klimu jer ćete moći da je koristite ređe. Tako ćete imati prijatniju temperaturu, a manje trošiti struju.

Nadamo se da niste još izbacili ventilatore, jer su oni odlična "podrška" ukupnom sistemu rashlađivanja.

Otvorite sva vrata u domu i uključite ventilator tako da se pokreće vazduh kroz sve prostorije. Može da pomogne i kad ispred fena stavite neku široku i plitku posudu punu leda.

Voda je dobar saveznik u rashlađivanju. Jednostavno potapanje stopala u mlaku vodu, kao i stavljanje vlažne marame ili kačketa na glavu može da vam trenutno olakša tegobe od vrućine.  Skvasite mali peškir i stavite ga oko vrata.

Stalno nosite bočice sa vodom. Jedna može da bude zamrznuta - samo je prislonite na kratko na ručne zglobove, kotrljajte je malo preko vrata i mišica - tako ćete se brzinski osvežiti. Odlično mogu da posluže i bočice sa raspršivačem - naprskajte lice, ruke, noge - ako budete na kratko stali ispred ventilatora i videćete koliko će biti lakše. Čak možete i da napravite primitivan ali koristan mini klima uređaj po principu "uradi sam".

Naravno, redovno održavajte dobar nivo hidratacije organizma. Pijte dovoljno vode, ali ako se dosta znojite treba da uzimate i elektrolite. Možete i da, uz svaku čašu vode, sažvaćete i zalogaj neke hrane.

Izbegavajte alkoholna pića i kofein jer oni mogu izazvati dehidrataciju.

Bilo da živite u kući ili u stanu, svakog jutra spustite roletne, navucite zavese i zatvorite prozore a tokom noći sve rastvorite da se dobro provetri.

Oni koji u kući imaju niži sprat, neka presele sve svoje aktivnosti preko dana tamo. Izvore toplote treba isključiti ili im ograničiti rad - šporete, rerne, tostere, pegle...

 Izvor: Lepa&Srećna