Dileme u vezi s preventivom od svih bolesti, a naročito u zaštiti od korona virusa glavne su teme zbog kojih tražimo savete lekara. Govoroći o jačanju imuniteta, poznati srpski kardiolog dr Višeslav Hadži-Tanović je, gostujući na TV Prva naglasio da jak organizam može da se izbori sa svim virusima. Po njegovom savetu, veliki rizik za zdravlje srca predstavljaju stres i odsustvo kretanja i drugih fizičkih aktivnosti. 

"Savetujem da svakog jutra uradite laganu gimnastiku, a zatim da šetate", kaže dr Hadži-Tanović. On podseća da na otvorenom, na primer, kada šetate kroz šumu, nije potrebno nositi masku već omogućiti telu da dobije kiseonika. Zato je važno duboko disanje.

Prema merama za sprečavanje epidemije korona virusa u Srbiji, da podsetimo, maske na otvorenom treba nositi samo tamo gde je nemoguće sprečiti međuljudski kontakt, kao što su redovi pred prodavnicama, gužve na autobuskim stanicama i tome slično. 

"Moj savet je da svi, dok korona traje piju: vitamin C, vitamin D i aspirin. Svaki dan. Aspirin je obavezan i da ga piju uveče. To će da spreči kolaps pluća kada i ako dođe do zaražavanja korona virusom. Pa mi kada operišemo ljude, srčane bolesnike, damo im aspirin da ga piju do kraja svog života" kaže doktor. 

Srpski kardiolog podseća da svi treba da slušaju savete lekara i vode računa o tome da im organizam bude otporan i zdrav. "Verujte u medicinu, jer oni ljudi koji veruju u lek, u izlečenje, brže i lakše se oporave od onih koji ne veruju. Ako osoba stalno misli da će oboleti, da će se zaraziti, do toga će i doći. Verujte da ćete savladati virus. Više se krećite i vodite računa o preventivi," poručuje dr Hadži-Tanović.