Da li su i vama napadi alergije na polen jači i teži nego inače? Sezona polena kao da je ove godine zaista nesnosna, pa se mnogi žale da više nemaju pravo rešenje. Svakako je bolje da uzmate prirodne preparate nego kortikosteroide, ali potrudite se da, pre svega, smanjite iritacije.

Periodi kiše donekle mogu da smanje koncentraciju polena, ali u danima kad je vetrovito, svi koji imaju ovakve tegobe kažu da ne prestaju da kijaju. Uobičajeni saveti važe i sada: pazite kad provetravate kuću, neka to bude u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima. Kad god se vratite iz šetnje, obavezno skinite odeću i dobro je istresite. Što češće se tuširajte i perite kosu, a svaki put promenite i jastučnicu.

Međutim, ove godine, lekari imaju još jedan savet - nosite masku preko usana i nosa što češće. Ovo kod nas nije bilo toliko uobičajeno sve do pandemije korona virusa, ali u svetu se često dešava da se alergični maskom štite od polena.

Iskoristite situaciju u svoju korist, pa čak i ako ste vakcinisani a i na otvorenom ste, bolje je da nosite masku jer će napadi alergije biti blaži. Duboko disanje i šetnja bez maske mogu se praktikovati rano ujutru i u kasnijim večernjim satima, kad je koncentracija polena manja.

Izvor: Lepa&Srećna