Beograđani muku muče sa zagađenim vazduhom, a ni ne slute da im uskoro sledi nova opasnost po disajne puteve pošto sezona polenskih alergija samo što nije počela!

- S obzirom na to da je zima bila topla, ranije je krenula polinacija, odnosno cvetanje alergenih biljaka. Trenutno cveta drveće, i to leska, jova, tuje i čempresi, vrbe i jasen. U malim koncentracijama je prisutan polen topole i breze - objasnila je Mirjana Mitrović, rukovodilac Državnog monitoringa alergenog polena.

U prirodi polen putuje i putem vetra i vode. Tako da nema opuštanja, kada košava rastera smog sa sobom donese polen. I ne postoji način da se spreči njegovo širenje i prisustvo u vazduhu, kažu stručnjaci.

PROČITAJTE JOŠ: DA LI VAM ČESTO TRNU RUKE: ovo je znak da su telo napale 2 opasne bolesti

Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA) ove godine je otpočela kvalitativno i kvantitativno merenje alergenog polena u vazduhu 29. januara, i to na dvema stanicama: na Zvezdari i Novom Beogradu.

- Merenja su tek počela prošle nedelje, tako da se o nekoj prognozi za celu godinu ne može ovako rano pričati. Na osnovu iskustva od 16 godina merenja, bilo je sličnih situacija, odnosno toplih zima, ali biologija samih biljaka u njihovom ritmu i dinamici cvetanja nema enormnih odstupanja koja bi bila kritična za alergične osobe - dodala je Mitrovićeva.

Podaci SEPA pružaju informacije o intenzitetu alergenosti određenih biljnih vrsta, stepenu njihove koncentracije, kao i o tendencijama rasta ili opadanja.

- Ono što je alergičnim osobama važno jeste da je emitovanje polena navedenih vrsta drveća krenulo, ali da dalja prognoza direktno zavisi i od meteoroloških uslova: od temperature i najviše od padavina - ističe Mirjana Mitrović.

Drveće počinje da cveta u rano proleće, sredinom februara, i taj proces traje do početka maja. Zatim nastupaju trave, koje cvetaju od maja do polovine jula, a većina manjim intenzitetom i u septembru. Korovi, među koje spada i najomraženija ambrozija, cvetaju od druge polovine maja do novembra, što znači da kontinuirani rizik postoji skoro čitave godine, odnosno od početka januara do sredine novembra.

PROČITAJTE JOŠ: SRBIN NAPRAVIO PRVU VAKCINU PROTIV MORBILA: preteča MMR vakcine testirana na Institutu za majku i dete

ALERGIJA ILI VIRUSNE INFEKCIJE

Stručnjaci upozoravaju da osobe koje imaju tegobe ne smeju same da se leče, nego treba da se obrate lekarima koji će utvrditi da li su simptomi alergijske prirode ili je reč o virusnoj ili bakterijskoj infekciji, koje su slične.

- Ako se utvrdi da je alergija, takve osobe moraju biti na antihistaminik terapijama - zaključuje Mitrovićeva.

Tekst: Maša Milojković  

Izvor: Blic