Ako vas muči kijavica i, zbog prehlade ili alergije, pričate "gao Baja Batak", proverite sa svojim lekarom da li kao pomoćno lekovito sredstvo smete da koristite pčelinji polen.

Ovaj plemeniti proizvod od davnina se koristi kao prirodna terapija, a sa porastom broja onih koji pate od alergija, sve je popularniji. On nastaje tako što pčele skupljaju polen leteći sa cveta na cvet, a kad se vrate u košnicu od njega prave granulice.

One efikasno redukuju histamin, supstancu zbog koje nam curi nos i suze oči, a kapci otiču. Polen je efikasan u lečenju mnogih respiratornih bolesti, od astme pa do hroničnih infekcija sinusa.

Pčelinji polen
Shutterstock  

Kad kupujete polen, najbolje je da se obratite pčelarima u okolini. Idealno je da jačate imunitet sastojcima iz biljaka sa podneblja na kojem živite. Ako možete, proverite i gde pčele idu na pašu. A najbolje je ako u polenu primetite granule različitih boja, jer to znači da je sakupljen sa različitih biljaka.

Kako se uzima polen

Možete da ga dodajete u kašu koju jedete za doručak, da ga sipate u kašaste napitke, da ga jedete s voćem.

Ako se pribojavate alergije na polen ili ste imali reakciju na seno, napravite test. Stavite dve-tri granule pod jezik i sačekajte par minuta. Ako ne bude reakcije (ni kijanja, ni suznih očiju), sažvaćite ih polako i progutajte. Čekajte da prođe 24 sata i pratite eventualne simptome. Ako ih ne bu de, nastavite da uzimate polen prema gore navedenim uputstvima.

Ako ste nekada imali anafilaktički šok ili ste veoma alergični na ubod pčele, najbolje je da polen izbegavate. Ako ste trudni, dojite ili pijete lekove za razređivanje krvi, obavezno se konsultujte sa svojim lekarom pre nego što uzmete polen.

Izvor: Lepa&Srećna