Osim čađi i prašine, u vazduhu je i veliki broj čestica koje izazivaju alergijske reakcije. Više ne znamo da li kijamo i kašljemo zbog korona virusa ili polena. Mnogi misle da je to nemoguće u februaru, ali nas pune čekaonice u domovima zdravlja demantuju. U proteklih nekoliko dana, kada se jače zakašljemo, prvo pomislimo na kohttps://lepaisrecna.mondo.rs/Zdrav-zivot/Zdravlje/a34809/jovan-maric-preboleo-korona-virus.htmlvid 19. Može da se dogodi da je reč o alergijskoj reakciji. Kako da napravimo razliku i možemo li to sami da uradimo?

Prema rečima dr Žikice Jovičića, mnogo toga možemo da uradimo sami, pogotovo pacijenti koji znaju odranije da su preosetljivi na polen drveća, a ovo je doba godine kada kreću alergije.

“Naravno, ukoliko čovek nije siguran da li ima alergiju ili kovid, treba da se javi u dom zdravlja i da proveri krvnu sliku, pa i faktor zapaljenja CRP (ce-er-pe), koji nikada kod alergija nije povišen, D-dimere i još nekih parametara koji se uzimaju”, istakao je Jovičić.

Prema njegovim rečima, rentgentski snimak može pokazati šta je u pitanju, s tim što uvek postoji mogućnost da neko ima i alergiju i kovid. Kada se preklope kovid i alergija, dr Jovičić kaže da će se pacijent lečiti pre svega od kovida.

Govoreći o lekovima za alergiju, kaže da neki radovi ukazuju da lekovi protiv alergije pozitivni utiču na slabljenje kovida, ali pomaže 5 do 10 odsto.

“Neki lekovi koji se koriste za alergiju, kao lokalni antihistaminici koji se stavljaju u nos, čak po nekim radovima mogu malo da utiču preventivno”, ističe doktor.

Jovičić kaže da je preporuka da pacijenti koji imaju alergijsku astmu u sklopu alergije na polen nastave sa svojom terapijom i, pošto se daju kortikosteroidi, primećeno je da, iako je u početku bilo mišljenje da će pacijenti sa bronhijalnom astmom imati teže kliničke slike, to nije slučaj, tako da neka terapija koja se daje za alergiju ima i povoljan terapijski efekat prilikom kovid infekcije. Govoreći o tome šta izazova najčešće alegiju, doktor kaže da zagađen vazduh izaziva iritaciju mnogo više nego alergiju.

Ukazao je da su se pojavili poleni leske, jove, četinara, tako da pacijenti koji su preosetljivi mogu imati značajne simptome, pa moraju da uzimaju antihistaminike u prvoj fazi kao i terapiju za donje disajne puteve.

Dr Jovičić dodaje da se javlja i alergija na hladnoću i toplotu, mada retko, ali ima takvih pacijenata, i to se kontroliše. Smatra da je nošenje maske kao fizičke barijere smanjilo ekspoziciju polena.

Izvor: RTS