Proleće je teško podnošljiv period svima koji imaju alergiju na polen, ali jedan indijski lekar otkriva super trik kako da sprečite alergijsku kijavicu, pišeLepa & srećna.

Simptomi alergije na polen su uglavnom kijanje, curenje iz nosa, kašalj, svrab u očima, umor i glavobolja. Za razliku od klasične prehlade, alergijska reakcija na polen može da traje nedeljama i mesecima, što onemogućava normalno funkcionisanje tokom proleća. Lekari su otkrili šta može da pomogne da bi se regulisali simptomi alergija, a da nisu tablete. 

Stručnjaci ističu da napornu polensku kijavicu možete sprečiti ako unutar nosa namažete malo vazelina koji će sprečiti da polen nadraži sluzokožu. Takođe, savetuje se da kosu i garderobu operete svake večeri kad dođete kući kako bi sprali polen, zatvarajte prozore tokom dana i nosite velike naočare za sunce. Ako ste alergični na polen, izbegavajte hranu poput šećera, prerađenih ugljenih hidrata, povrća, suncokretovog ulja i trans masti, jer njihov unos može dodatno pogoršati simptome alergije.

PROČITAJTE JOŠ:

OPASAN LEK PROTIV BOLOVA PIJE CELA SRBIJA

OVO JE ZNAK DA ĆETE U STAROSTI IMATI DEMENCIJU

5 ZNAKOVA DA SE U TELU RAZVIJA RAK DEBELOG CREVA

OVU HRANU JEDETE SVAKI DAN, A NE ZNATE DA UNIŠTAVA MOZAK: izbacite ovo iz ishrane i sprečite bolest

Stručnjaci iz svih oblasti medicine koje se bave mozgom ističu da neke vrste namirnica znatno štete zdravlju mozga, pa ljudi koji je redovno jedu rizikuju gubitak pamćenja ili Alchajmerovu bolest, piše Lepa & srećna.

U hranu posebno korisnu za mozak spadaju šargarepa, bademi, lešnici, bobičasto voće i riba. Stručnjaci ističu da su po zdravlje mozga opasni veštački zaslađivači kojih ima u raznim slatkišima i slatkim pićima. Oni stvaraju ogroman rizik za dijabetes tipa 2 koji povećava rizik od Alchajmerove bolesti. Isti rizik preti i zbog prerađene hrane pune trans masti, u koje ubrajamo brzu hranu, čips, krekere, masna peciva, picu, kokice iz mikrotalasne, maragarine i imitacije sireva.

Istraživanja pokazuju da gazirani sokovi puni šećera negativno utiču na kognitivne funkcije mozga, dok pojedini stručnjaci u istraživanjima nalaze vezu između hrane koja sadrži gluten i šizofrenije i autizma. Naučnici upozoravaju na ribu punu otrovne žive i apeluju da ribu treba jesti u umerenim količinama, što posebno važi za trudnice. 

PROČITAJTE JOŠ:

KAKO DA ZNATE DA LI VAŠEM TELU NEDOSTAJE VITAMIN C

DA LI JE TUNJEVINA OPASNA PO ZDRAVLJE

OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA HORMONSKI DISBALANS