Kad god jedete van kuće, rizikujete da unesete previše soli u organizam. Verovali ili ne, razlog što nam je hrana preslana nije to često dosolimo supu ili jelo, već što suviše često konzumiramo namirnice pune soli a da to i ne znamo.

Među apsolutnim šampionima su pica i sendvič - omiljen doručak, a često i ručak mnogih. Njihov glavni sastojak - mesne prerađevine sadrže veliki procenat ovog začina. Šta je opasnije? Ipak sendvič, jer tu soli ima ne samo u punjenju već i u hlebu od kojeg se sendvič pravi. Međutim, i picu, kao i mnoge druge gastronomske specijaltete - roštilj, paste i kupovne salate - u restoranima dosta sole.

Naiime, so je izuzetan pojačivač ukusa, slana hrana duže održava svežinu a i više će se pića popiti (tj. prodati) ako gost jede nešto slano.

Međutim, ovakva ishrana vrlo loše utiče na zdravlje, jer krvni pritisak raste a rizik od kardiovaskularnih bolesti se povećava. Uz sve to, istraživači otkrivaju da so može negativno da deluje i na imunitet

Ona utiče na enzime značajne za ceo proces disanja, pa su ćelije ugrožene jer primaju manje kiseonika.

Takođe, višak natrijuma koji telo primi akumulira se baš na onim mestima gde se odvijaju upalni procesi, čime se imuni sistem dodatno iscrpljuje. Zato je veoma važno da se nivo soli održava na optimalnoj granici i unos ograniči na 2,5 grama dnevno. 

Treba izbegavati prerađenu hranu, kupovna jela, razne dresinge za salatu, dodatke i namaze. So je neophodna organizmu da bi dobro funkcionisao, ali višak može da izazove teške posledice. Kada birate so, uvek uzmite i onu običnu, jodiranu, jer je ona često jedini izvor ovog dragocenog sastojka.

Izvor: Lepa&Srećna