Doktor Majkl Greger (Michael Greger) autor je bestselera "Kako ne umreti", prepoznatljivo je lice u Americi i šire, a njegovo stručnosti polje pokriva ishranu, bezbednost hrane i javno zdravlje.

Gregerova dijeta uključuje šest vrsta namirnica bi svakodnevno trebalo da jedemo kako bismo se zaštitili od teških bolesti koje su u današnje vreme postale prava epidemija koja dovodi do prerane smrti, poput raka, srčanih bolesti i dijabetesa.

 On smatra da je najveća tajna medicine znati šta da unesete u telo, tako da se ono samo izleči, a vi budete siti i zdravi!

1. Mahunarke

Sočivo, leblebija, grašak, soja i sve vrste pasulja su obavezne. Možda vam se supa od graška i umakanje šargarepe u humus ne čini korisnim, ali i tako unosite mahunarke.

Trudite se da pojedete bar tri porcije mahunarki dnevno.

Jedna porcija je, na primer, četvrtina šolje humusa, pola šolje kuvanog pasulja, sočiva, tofua ili puna šoljica svežeg graška ili proklijalog sočiva.

Iako je i kikiriki tehnički mahunarka, doktor Greger ga je svrstao u kategoriju orašastih plodova (zbog nutritivne vrednosti).

2. Bobičasto voće

Jedna porcija bobičastog voća je oko pola šoljice svežih ili zamrznutih, a sušenih četvrtina šoljice. Možete dodati i  grožđe (i suvo grožđe) u ovu kategoriju.

To naravno znači da ćemo dodati i voće za koje mnogi smatraju da spadaju u bobičasto voće, iako tehnički ne spadaju, na primer borovnice, trešnje, brusnice, jagode, dud.

3. Zeljasto povrće

U zeljasto povrće spadaju brokoli, kupus, blitva, raštan i kelj. Greger preporučuje barem jednu porciju dnevno (pola šolje), i bar još dve porcije zelenila dnevno, lisnatog ili zeljastog.