Srpski lekari, kao i njihove kolege širom sveta, preporučuju primenu bilo koje vakcine protiv korona virusa koja vam je na raspolaganju.

Fajzer, Sinofarm, Sputnjik, Astra Zeneka - sve su one bezbedne da se prime i već su ih primili milioni ljudi širom sveta, kako na Zapadu tako i na Istoku. Vrlo su efikasne i značajno smanjuju rizik teškog obolevanja od kovida 19.

Ono što je manje poznato to je da i vi sami možete nešto da učinite da vakcina podstakne što jači imunitet, kao i da smanjite mogućnost eventualnih nuspojava.  Za početak, dobro se naspavajte noć uoči termina vakcinacije. Ako  ne odlazite u neko redovno vreme na spavanje, ovog puta se potrudite dva sata pred počinak provedete u opuštenoj atmosferi, bez neprijatnih vesti i uznemirujućih sadržaja. Oni kojima san neće na oči mogu da, u konsultaciji sa svojim lekarom, uzmu i neko prirodno umirujuće sredstvo, kao što su valerijana, matičnjak ili melatonin. 

Odvojite malo vremena za jutarnje vežbanje, pre vakcinacije. Naročito se posvetite vežbama za ruke, konkretno - bicepse. Jedno britansko istraživanje je pokazalo da imuni odgovor posle vakcine bude snažniji ako su prethodno bili stimulisani bicepsi, posebno kod žena.

Potrudite se da unesete veću dozu selena u organizam posle vakcinacije - možete uzeti neki dodatak ishrani ili pojačati jelovnik namirnicama koje obiluju ovim mineralom.

Izvor: Lepa&Srećna