Pravilna ishrana prvenstveno je važna zbog dobrog zdravlja. Nutricionisti tvrde da je ključno da jedemo prave namirnice, u pravoj količini u pravo vreme. To znači sledeće: 4 do 5 obroka na dan (doručak, ručak, večera + 1 do 2 užine) ali je jako važno i da izbegavamo namirnice koje loše utiču na organizam, a pritom i goje.

Čips

Grickalice, slane i slatke, najviše doprinose gojenju! Pune su masti koje se pretvaraju u šećere, a potom u salo. Imaju visoku kalorijsku vrednost, a ne stvaraju osećaj sitosti. Čips je napravljen od tri jednostavna sastojka: iseckanog krompira, ulja i soli. Pun je masnoća i rafinisanih ugljenih hidrata. Dokazano je da čips jako puno goji, zato je bolje da probate sa zdravijom alternativom: sitno naseckajte  krompir, dodajte maslinovo ulje, malo morske soili i bibera i zapecite u rerni na 200 stepeni.

Sokovi

Kada pijemo sok, imamo utisak da ništa nismo zgrešili s ozbirom na to da nismo jeli, ali zašećereni sokovi možda i najviše goje. Ne sadrže nikakve hranljive sastojke, samo "prazne" kalorije. Osim što goje, povećavaju rizik i od dijabetesa.

Prerađene namirnice

Suhomesnati proizvodi i kobasice jesu primamljivog ukusa, ali treba jesi namirnice koje sadrže biljna vlakna, beta glukane, celulozu i pektin. Najzdravije bi bilo da u hambruger dodate avokado umesto slanine, da picu napravite sa povrćem, a sendvič sa humusom.

 Izvor: Lepa&Srećna