
Na sajtu Tesla Universe pronašli smo nekoliko zanimljivih podataka iz života slavnog naučnika Nikole Tesle koje je zapisao u svojoj autobiografiji (knjiga "Moji izumi: Autobiografija Nikole Tesle"), ali i njegov dnevni meni koji je, kako Tesla Universe navodi, bio objavljen u starom naučnom časopisu Electrical Experimenter, za koji je i sam Tesla pisao nekoliko članaka.
Jelovnik NikoleTesle u ovim spisima izgleda vrlo jednostavno. Za doručak je najčešće pio toplo mleko i jeo jaja koje bi sam spremio, za ručak uglavnom ništa nije jeo, a večerao je stabljike celera, supu, piletinu i krompir uz čašu laganog vina, a za užinu parče sira ili jabuku.
Stabljikecelera bogate su vitaminima i mineralima poput magnezijuma, gvožđa, kalcijuma i kalijuma. Sadrži puno vlakana, a malo masnoća i kalorija, pa se zato preporučuje za regulisanje metabolizma i očuvanje zdravlja organa za varenje.
Celer je biljka koja ima protivupalno i detoksirajuće dejstvo, pa se zato preporučuje kod raznih oboljenja.
Celer snižava krvni pritisak, smanjuje rizik od nekih oblika karcinoma (sadrži luteolin, jedinjenje koje smanjuje rast ćelija raka u pankreasu), smanjuje upale, snižava holesterol, pozitivno utiče na reproduktivno zdravlje muškarca, poboljšava varenje i pomaže kod sagorevanja masnihnaslaga
Anketa
Koliko često vi jedete jaja?
-
2 do 3 puta nedeljno
75.25% (304)
-
Svaki dan
16.83% (68)
-
Ne jedem nikad, nisu zdrava
7.92% (32)
Najpoznatiji recept sa stabljikama celera je čisto ceđeni sok ili mućeni smuti od stabljika celera koji se preporučuje pre doručka, ali od ovog lekovitog povrća možete napraviti i ukusnu i zdravu supu.
Recept za supu od celera.
Sastojci:
- 1 crni luk
- maslinovo ulje
- 5 stabljika (listova) celera
- kašika peršuna
- 2 čena belog luka
- so, biber
Priprema:
Iseckajte na sitno beli luk, pa ga dinstajte na maslinovom ulju na blagoj vatri sve dok ne dobije zlatkastu boju. Očistite stabljike celera, iseckajte i ubacite u 1,5 litar vode. Kuvajte celer, pa dodajte izdinstani crni luk. Kada je celer skkuvan, posle 20-ak minuta, dodajte i peršun. Kuvajte još 5 minuta, pa procedite, ali sačuvajte supu u kojoj ste celer kuvali. Ubacite u blender sastojke iz supe i dodajte dva čena belog luka. Dinstajte dok ne dobijete jedinstvenu kremastu masu. Dodajte u krem supu 1 čašu čorbe u kojoj ste kuvali celer, so, biber, pa izmešajte. Ako želite tečniju supu, dodajte još malo vode.
U supu možete dodati pavlaku li parmezan, po želji.
Izvor: Lovesensa