Kada uđemo u šestu deceniju života, počinje niz dramatičnih promena vezanih za starenje. Upalni procesi koje je naš interni imuni sistem ublažavao postaju sve jači i dugotrajniji. To dovodi do oštećenja tkiva i različitih bolesti koje nastaju zbog upala, kao što je, na primer, reumatoidni artritis.

Dolazi do različitih oštećenja na DNK lancima, slabija je naša otpornost na bolesti, organizam je skloniji kancerogenim promenama, povrede teže i sporije zaceljujuju. Ništa ne može da zaustavi starenje, ali postoje određene promene koje možete da uvedete da biste ostali što zdraviji kad počnete da starite. 

1. POČNITE REDOVNU FIZIČKU AKTIVNOST

Vežbanje može i da zaustavi neke promene koje nastaju starenjem, a neke od njih čak i da ublaži. Vežbanjem, mišići proizvode jednu posebnu vrstu proteina koji se nazivaju miokini, a koji smanjuju upale i pojačavaju imunitet. U jednom istraživanju, u kojem je učestvovao 61 zdrav muškarac, starosti od 65 do 85 godina, pokazalo se da su fizički aktivni ispitanici proizveli više antitela po prijemu vakcine protiv gripa nego oni neaktivni.

2. UVEDITE MEDITERANSKU ISHRANU

Ovo je vrlo jednostavan način ishrane - najviše voća, lisnatog povrća i maslinovog ulja, osrednje količine piletine, ribe i mlečnih proizvoda i vrlo male količine crvenog mesa i šećera. Starije osobe koje se ovako hrane ređe dobijaju karcinom i kardiovaskularne bolesti, teže se umaraju i sporije gube mišićnu masu. 

3. ODRŽAVAJTE UMERENU TELESNU TEŽINU

Dok mišićna masa smanjuje upalne procese kod starijih osoba, masno tkivo deluje upravo suprotno. Oko 30 odsto citokina IL-6 u krvotoku koji izazivaju upale može da dolazi baš iz tih adipoznih tikiva. Eksperimentalno je dokazano da gojazni ljudi, na primer, stvaraju manje antitela po prijemu vakcine protiv gripa nego oni koji imaju umerenu težinu.

Izvor: Lepa&Srećna