Svakodnevno korišćenje plastičnih slamčica može dovesti do različitih zdravstvenih tegoba, a verujemo da vam pojedine ne bi ni na pamet pale.

Karijes na zubima

Ukoliko napitak pijete tako da vrh slamčice usmerite ka grlu, tako da ne dodiruje zube, možete sprečiti trošenje zubne gleđi koje uzrokuju kisela pića, poput limunade. Studija 2005. godine je potvrdila da pijenje na slamčicu povećava rizik od karijesa, pošto ljudi često koriste tako da tečnost prolazi iza prednjih zuba ili direktno na njih. Manje-više ovakvo pijenje doprinosi propadanju zuba i nagomilavanju karijesa.

Nadutost i gasovi

Osećaj nadutosti i pojačane gasove možete osećti u probavnom sistemu, a sve je to rezultat pijenja pića na slamčicu. Stručnjaci sa "Northwestern Medicine" tvrde da kada uvlačite tečnost kroz slamku, tada povučete i vazduh, a oni u kombinaciji stvaraju mehuriće koji doprinose grčevima u abdomenu i nadutosti.

Bore oko usana

Pušačke borice su jedna od najčešćih pojava, pogotovo kod žena. Ukoliko više puta tokom nedelje koristite slamčicu, na području oko usta mogu se razviti bore. Mišići odgovorni za sisanje mogu uništiti kolagen oko usta. Ako previše volite slamčicu i ne možete da je se odreknete, najbolje bi bilo da jedete hranu bogatu kolagenom - ribu, čorbu od kostiju ili uzimajte suplemente.

Izvor: Lepa&Srećna