Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti

UPOZORENJA NUTRICIONISTA: evo šta može da se dogodi ako pijete previše jabukovog sirćeta sa vodom

Autor Lena Sudar
Autor Lena Sudar

Premda ga mnogi preporučuju, jabukovo sirće može da bude i opasno po zdravlje!

Izvor: Foto: Profimedia

Jabukovo sirće se od davnina koristi za smirivanje mnogih oboljenja. Odličan je za čišćenje organizma jer rastapa naslage masti i sluzi u telu, a na taj način poboljšava rad jetre, bubrega i drugih organa.

Iako nije priznat kao lek, u kineskoj medicini je uobičajen i omiljen. Jabukovo sirće se tradicionalno proizvodi od sveže istisnutog soka od jabuke koji fermentira. Njemu se dodaju kvaščeve gljivice i šećer. Kvasac i bakterije pretvaraju šećere u sirćetnu kiselinu, a sirće se može napraviti iz bilo kog voća. Istina je da je jabukovo sirće tečnost s hranjivim sastojcima pa zato pomaže u borbi protiv bolesti, produžuje život i čuva vitalnost.

PROČITAJTE JOŠ: Eliksir zdravlja: kako da upotrebite jabukovo sirće protiv kašlja, glavobolje i ujeda insekata

1. Iritacija

Prema rečima nutricionistkinje Katherine Zeratsky, osećaj iritacije u grlu je najčešća posledica učestalog korištenja jabukovog sirćeta, a razlog je sirćetna kiselina iz jabukovog sirćeta – koja je glavni sastojak. Ovu "nuspojavu" možete ublažiti ukoliko sirće pre konzumacije pomešate s vodom.

2. Zubna gleđ

Previše jabukovog sirćeta može da ošteti zubnu gleđ, a opet zbog sirćetne kiseline. Kako slabi zubna gleđ, tako zubi postaju osetljivi na karijes.

3. Šećer u krvi

Jabukovo sirće može imati antiglikemijski efekt na šećer u krvi, što znači da može da snizi nivo glukoze u krvi. Ova situacija može da pogoduje osobama s dijabetesom tipa 2, ali osobe koje teško kontrolišu nivo šećera u krvi, mogu njegovom prevelikom upotrebom da zakomplikuju stanje – niska nivo šećera u krvi može dovesti do hipoglikemije.

4. Kalijum

Osobe koje uzimaju određene lekove - prvenstveno insulin i diuretike - treba da vode brigu prilikom pijenja jabukovog sirćeta. Zeratsky upozorava da jabukovo sirće može "loše"  da komunicira sa receptorima u organizmu i da dovede do niskog nivoa kalijuma. Nizak nivo kalijuma (hipokalijemija) može da uzrokuje zatvor, slabost, grčeve u mišićima, pa čak i srčanu aritmiju.

Izvor: Foto: Profimedia

Tekst: Ana A.

Izvor: Ordinacija

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...

Popularno

Najnovije