Biolog Ivan Aleksić je prilikom svog gostovanja otkrio da li je počela sezona krpelja, u kom delu grada ih najviše ima i kako prepoznati simptome ujeda.

Gostujući u jutarnjem programu na televiziji "K1", biolog je istakao da se oni mogu pojaviti krajem januara, početkom februara kada je temperatura iznad 7 stepeni i kada nema snega.

"Ova sezona je blaža u odnosu na prethodnu, pa će krpelji malo kasnije krenuti. Velike oscilacije u temperaturi im ne odgovaraju", rekao je Ivan Aleksić i dodao da pred Uskrs i prvomajske praznike ovih insekata ima najviše i da se ljudi najčešće u tom periodu javljaju lekarima, zbog velikog boravka u prirodi.

Biolog je takođe i odgovorio na najčešće zablude u vezi sa krpeljima, a to je da se nalaze u gradskim parkovima.

"Zabluda je. Krpelji prenose bakteriju koja izaziva lajmsku bolest, oni su najčešće šumski organizmi i nalaze se na rubovima šuma i šumarskim kompleksima koji okružuju Beograd. U gradskim parkovima ih nema", rekao je biolog i dodao da krpelja na velikim i malim gradskim površinama, koje se redono kose i sređuju, nema, ali: "Zapuštene travnate površine, koje se ne kose imaju krpelja".

Ima ih najviše u delovima grada koji su pošumljeni, počevši od Ade Ciganlije, Košutnjaka, pa sve do Topčiderske šume. Biolog je istakao da ne mora svaki krpelj da bude zarazan, kao i da ne mora svaki ujed da nas zarazi. Ne može se po krpelju i ujedu prepoznati da smo dobili bakteriju i da smo zaraženi lajmskom bolešću, već to lekari mogu da ustanove.

Lajmska bolest izaziva bakterija spiroheta, a samo mesto ujeda, koje je zaraženo, posle nekog vremena će biti crveno, a to crvenilo će se širiti. Najčešća terapija su antibiotici, koje prepisuju lekari u skladu sa stanjem.

Da li je lajmska bolest izlečiva?

Biolog ističe da je bolest kod svakog pacijenta izlečiva, ali je opasna samo jedna stvar. Ukoliko se ujed nalazi na mestu koje ne vidimo i ukoliko ne znamo da nas je krpelj ujeo infekcija prelazi u drugi stadijum pa možemo pored osipa imati i simptome gripa. Treći stadijum, koji može nastupiti tokom nekoliko godina, prerasta u hroničnu bolest, a onda napada srčani mišić, zlobove i u tom slučaju bolest je neizlečiva i opasna.

"Tada je stanje neizlečivo, imamo i slučajeve koji su se završili smrću. Zato treba obratiti pažnju", rekao je biolog Aleksić.

Izvor: Lepa&Srećna