Čia semenke koriste se hiljadama godina u ljudskoj ishrani, ali su svoju popularnost stekle tek poslednjih dvadesetak godina. Danas zasluženo nose epitet superhrane, kao jedan od dva najsnažnija izvora omega 3 masnih kiselina, pored lanenog semena.

Ovo seme obiluje korisnim masnoćama koje su neophodne organizmu da apsorbuje vitamine topljive u mastima (A, D, E i K), koji nam daju snagu i energiju. Čia sadrži veću količinu omega 3 masnih kiselina od lososa. Upravo ove kiseline važne su za normalan rast i razvoj organizma, zaštitu srca i krvnih sudova, za pravilno funkcionisanje mozga i ublažavanje upalnih procesa.

Čia semenke su vrlo sitne, crne, bele i tamnosmeđe boje, a potiču od biljke Salvia hispanica iz porodice mente. Osim kvalitetnih belančevina i antioksidanata, ova biljka je dragocen izvor minerala (mangan, kalcijum, fosfor, kalijum, magnezijum, natrijum, gvožđe, cink), kao i vitamina, posebno C, E i B kompleksa.

Štite srce

Svakodnevna upotreba čia semenki korisna je za srce, što se najviše duguje visokom sadržaju omega 3 masnih kiselina koje smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali i od svih upalnih procesa, razvojnih poremećaja, artritisa, demencije, depresije, astme.

Pospešuje probavu

Čia blagotvorno deluje na probavu, pomaže kod nadimanja, neuredne stolice i tzv. lenjih creva. Samo dve kašike ovih semenki sadrže oko 10 g vlakana, što je trećina potrebne dnevne doze za odrasle. Vlakna u čia semenkama, koja se razlažu u vodi, uvećavaju zapreminu i prave supstancu nalik gelu, koja poboljšava rad celog digestivnog sistema, što doprinosi smanjenju rizika od raka debelog creva. Uspešno eliminišu toksine iz probavnog trakta zbog čega ih nazivaju čistačem creva. Ne sadrže gluten, tako da se preporučuju osobama koje su preosetljive ili alergične na njega ili pate od celijakije.

Kao prava riznica proteina i vlakana, uz veliku sposobnost apsorbovanja vode, čia semenke dugo daju osećaj sitosti, ubrzavaju metabolizam i potpomažu gubitak kilograma. Uz to, visok sadržaj belančevina obezbeđuje dodatnu energiju i fizičku izdržljvost. Sadrže vrlo mali procenat ugljenih hidrata.

Tekst: Sonja Atanasijević

Izvor: Lepa & Srećna