Dokazano je da je bilo kakva fizička aktivnost višestruko korisna za zdravlje, ali mnogi od nas vešto izbegavaju da je uvrste u svakodnevnu ritinu. Izgovora je mnogo: ne prija nam teretana ili zatvoren prostor, nedostatak vremena, novca, opreme... Ipak, najnovije istraživanja nam ruše sve izgovore - samo 800 metara više hodanja dnevno za organizam čini čuda.

Ta brojka čini se velikom, naročito ako imate kancelarijski posao i puno vremena provodite u automobilu. Ipak, stručnjaci savetuju da brojka od 1000 koraka može da učini mnogo za zdravlje. Bitno je samo da tih dodatnih 800 metara ispešačite baš svaki dan i rezultat neće izostati.

Neki od lakih načina kako da  sebe naterate da više hodate je da se parkirate dalje od posla, dok hodate ka poslu možete da razgovarate telefonom, pa zamor nećete ni osetiti. Pogledajte koje promene se dogode u telu ako svaki dan napravite 1000 koraka više.

Srce će vam biti zdravije

I najmanja promena u životnim navikama značajno utiče na poboljšanje stanja u organizmu. Kretanje omogućava mišićima da jače "pumpaju" krv kroz telo, čime se smanjuje puls,  pa srce radi u normalnijem ritmu. 

Smanjuje se rizik od moždanog udara

Povećanje fizičke aktivnosti direktno umanjuje rizik od moždanog udara, a pomaže i u kontrolisanju krvnog pritiska, što dodatno smanjuje rizik od moždanog udara.


Lakše gubljenje kilograma

Hodanje ubrzava metabolizam, a iako rezultati nisu brzo vidljivi, nakon 10 nedelja svakodnevne šetnje primetićete da su vam pantalone velike. Više kretanja podstiče sagorevanje holesterola, pa su tako i krvni sudovi zdraviji i prohodniji.

Bićete manje pod stresom

Kratka, brza šetnja jeste najbolji način da razbistrite glavu i rešite se stresa. Naime, dok se krećete, telo proizvodi endorfin odgovoran za dobro raspoloženje te se istovremeno smanjuje nivo kortizola, hormona stresa zbog kog se možemo osećati loše.

 Izvor: Lepa&Srećna