Za sve osobe koje duže nisu hodali na veće razdaljine važe slični saveti, piše Lepa&Srećna. 

Međutim, izlazak iz doma nakon zabrane kretanja za građane starije od 65 godina nosi i druge rizike pa se valja podsetiti svega onoga na šta treba obratiti pažnju.

1. ODREDITE PRAVI RITAM I UČESTALOST ŠETNJE.

Opšti saveti uključuju lako razgibavanje pre izlaska iz kuće. Najbolje je da uradite nekoliko kratkih vežbi istezanja. 

Ako niste u odličnoj opštoj formi i ako niste redovno vežbali kod kuće tokom izolacije, počnite sa dvadesetak minuta hoda tri puta nedeljno.

2. ODABERITE PRAVILNO ODEĆU I OBUĆU.

Najbolje je da obujete deblje pamučne čarape i udobne cipele ili patike. 

Imajte na umu da je najbolje pri povratku ostaviti obuću pred vratima radi dezinfekcije. Pri povratku, ako niste imali kontakt s nekim i niste sedeli na klupi, nisu potrebne posebne mere u vezi sa odećom.

Obucite se lako, da se ne biste preznojili previše tokom šetnje. Kad vreme izlaska bude povećano na drugo doba dana, kad god je sunce jače, ponesite šešir.

3. NE ŠETAJTE POSLE OBILNOG OBROKA.

Napravite dovoljnu pauzu posle obroka, ne šetajte s "punim stomakom". Međutim, potrudite se da popijete dovoljno vode pre šetnje kako ne biste ožedneli. 

U principu, tokom šetnje u normalnim okolonostima, nema prepreke da pijete vodu. Ipak, tokom epidemije, iz higijenske predostrožnosti je bolje da ne nosite flašicu vode sa sobom tokom šetnje.

Bolje je da pijete vodu kad se vratite kući.

4. ODRŽAVAJTE BEZBEDNU SOCIJALNU DISTANCU TOKOM ŠETNJE.

Ako živite u zgradi, bolje je da idete stepeništem nego liftom ako je to ikako moguće. Uračunajte i ovo u svoju vežbu, nemojte se vratiti kući iscrpljeni toliko da ne možete da se popnete stepenicama.

Ako ne možete da hodate stepeništem, pazite da u liftu ne dotičete nepotrebno bilo šta.

Biće vam neudobno u rukavicama tokom šetnje. Bolje je da ponesete papirne ili vlažne maramice i da njima zaštitite ruke pri dodirivanju kvake, ulaznih vrata ili dugmića u liftu. Maramicu možete da bacite čim izađete iz zgrade i da krenete u šetnju bez rukavica.

Ponesite masku za svaki slučaj - spustite je na bradu čistim rukama dok šetate i podignite je na nos i usta ako morate da se nekome približite.

Ako sretnete poznanike, pozdravite se na bezbednoj udaljenosti.

5. MAKSIMALNO ISKORISTITE VREME ZA ŠETNJU.

Hodajte što više, ravnomernim tempom. Ispravite se što više možete, trudite se da stopala spuštate što gipkije na podlogu - od peta ka prstima.

Dišite što dublje. Pokretima ruku pratite koračanje. Povremeno možete i da usporite hod i podignete ruke iznad glave uz udah i spustite uz dubok izdah.

Nemojte previše sedeti na klupi ako ne morate. 

Trudite se da budete na suncu kad god možete. Dok je šetnja samo u večernjim satima, budite na prozoru ili na terasi tokom prepodneva. 

Izvor: Lepa&Srećna