Kapilari su vidljive promene na površini kože koje signaliziraju problem sa povratnim venskim tokom. Ova vrsta problema je obično uočljiva kao crvena, ljubičasta ili plava promena na koži i može izgledati kao grane drveta ili imati oblik paukove mreže.

- Za razliku od proširenih vena, oni su obično u ravni sa kožom, odnosno ne izazivaju neravnine na koži.

Kapilari se najčešće pojavljuju na nogama i licu. Pojavu kapilara najčešće ne prate ozbiljnije tegobe i bolovi, pa ovaj problem pacijenti najčešće doživljavaju kao estetski. Tegobe se najčešće javljaju nakon dugog sedenja ili stajanja, a nestaju nakon perioda odmora. Međutom, u kasnijoj fazi bolesti može doći do promena u boji kože na mestima gde su kapilari vidljivi.

Kao i kod proširenih vena, genetski faktor je dominantan i kod pojave kapilara. Istraživanja su pokazala da će u 80 odsto slučajeva deca, u nekom trenutku života, naslediti ovu vrstu problema od roditelja koji su imali proširene vene ili kapilare.

Pored genetike, značajnu ulogu ima gojaznost, fizička neaktivnost, prekomerno stajanje ili sedenje, ranije operacije vena - objašnjava dr Dario Jocić, vaskularni hirurg.

Kada bolest nastane, mogući vidovi lečenja su laserski i radiofrekventni tretman. Nakon ovih procedura nije potreban klasičan oporavak, jer ne zahteva nošenje elastičnih čarapa, pa se pacijenti odmah mogu vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima, uključujući i odlazak na posao. Rezultati su vidljivi odmah nakon intervencije, a područja koja mogu biti tretirana su noge, ruke, gležnjevi, kolena i lice.

Lagana fizička aktivnost, hodanje, korigovanje telesne težine i izbegavanje dužeg stajanja ili sedenja može doprineti boljoj cirkulaciji i pomoći pravilni venski tok.

Nošenje elastičnih čarapa može pomoći pre nastanka same bolesti, dok upotreba različitih krema i preparata za lečenje proširenih vena, takođe, ne mogu sprečiti pojavu bolesti. Jedino pravovremeno i adekvatno lečenje može doprineti da estetski i funkcionalni rezultati budu bolji.

Tekst: Žaklina Milenković

Izvor: Lepa & Srećna