Tokom posta je veoma važno hraniti se zdravo, jesti dosta korisnih namirnica koje sadrže zdrave i hranljive sastojke. Posebno je važno da se ne pretrpavate namirnicama punim ulja i obrocima koji se prže, jer u tome uopšte nije suština posta. Vodite računa da hranu koju pripremate bude obogaćena mastima biljnog porekla, ugljenim hidratima i belančevinama i da u svemu tome nađete balans kako biste i tokom posta zadržali zavidan nivo zdravlja.

Veliki uskršnji post traje 48 dana, a nutricionisti smatraju da za svaki mrsni proizvod postoji posni koji ima istu ili sličnu energetsku vrednost. Krenućemo od najupotrbljivije namirnice na stolu svakoga od nas, a to je meso. Kao zamenu za meso i jaja možete koristiti ribu koja je obogaćena omega 3 masnim kiselinama. U tu grupu najčešće spadaju skuša, haringa i tuna, a kao izvor proteina fantastična zamena mogu biti pečurke i proizvodi od soje. Ukoliko niste alergični na gluten, odlično mogu poslužiti seitan i pšenične šnicle.

Kada je povrće u pitanju možete jesti sve, ali prednost bi u tom slučaju trebalo da date svežim proizvodima. Turšiju, kisele krastavce i kupus možete koristiti, ali u doziranim količinama zbog gasova i nadutosti koji se mogu javiti. U kombinaciji sa posnom hranom, turšija, i kisela zimnica mogu izazvati i probleme sa varenjem ukoliko nisu spremljene na biološki način (so i voda). Koristite svež kupus, šargarepu, praziluk, brokoli i svo sezonsko sveže povrće. Odlična stvar mogu biti krompiri iz rerne, bez ili sa jako malo ulja. Takođe se preporučuje da krompir barite, kao i svo ostalo povrće.

Mahunarke u periodu posta su neizostavne, pa pored soje na meni možete dodati i pasulj, grašak, sočivo i boraniju.

Kada su u pitanju slatkiši najbolje bi bilo da svoju želju utolite voćem ili kašikom meda, ali ukoliko vam se baš prijede slatko možete pojesti bilo koju čokoladu koja nije mlečna i koja sadrži visok sadržaj kakaa. Jedna od tajni pravilne upotrebe čokolade jeste da je polako otapate u ustima, a ne samo da je sažvaćete i progutate.

Kako biste na adekvatan način zamenili mleko i mlečne proizvode najbolje bi bilo da u svoj jelovnik unesete mleko poput sojinog ili onog sa žitaricama, kao što su pirinčano ili ovseno. Ukoliko nađete, ne bi bilo loše da probate i mleko od jezgrastog voća ili kokosovo. Tofu sirevi i namazi su odlična zamena za kravlje namirnice, a ukoliko ste ljubitelj kačkavalja - biljni su uvek pravi izbor.

Kada je reč o mastima tu se mnogo ne menja, osim što morate da izbacite životinjsku mast i da koristite hladno ceđena ulja. U upotrebi masti tokom posta nikako ne preterujte, koristite ih umereno i neće vas gristi savest.

Voće bi najbolje bilo da jedete sveže, a suve voćke možete umesto užine (njihova upotreba ne sme ići preko 50 grama dnevno). Jezgrasto voće je takođe preporučljivo i veoma zdravo, jer predstavlja dobar izvor kvalitetnih masti i proteina. Preporučena doza za konzumiranje jezgrastog voća jeste 30 grama dnevno. Nutricionisti smatraju da bi trebalo da vodimo računa tokom unosa orašastih plodova u ishranu i da ih konzumiramo umereno. Takođe dodaju da jezgrasto voće nikako ne bi trebalo da bude zamena za čipseve i grickalice, kao i da ne treba da bude previše slano.

Nutricionisti post ne preporučuju trudnicama, dojiljama, deci i osobama koje se oporavljaju od teške bolesti ili operacije.

 Izvor: Lepa&Srećna