Sastojci:

300 g sojinih šnicli

4 listića lorbera

10 zrna crnog bibera

2 veća češnja belog luka

Za pohovanje:

6 vrhom punih kašika pšeničnog integralnog brašna 4 pune kašike susama

Marinada:

3 kašike (vrhom pune) senfa

1 kašičica soja sosa

1 kašičica vorčester sosa

1 kašičica belog luka u prahu 1 kašičica timijana

1 kašičica majčine dušice

2 kašike maslinovog ulja

2 kašičice aleve paprike

Ostalo:

suvi biljni začin

mleveni biber

ulje

Priprema

Sojine šnicle, uveče, preliti hladnom vodom (pritisnuti tacnom), poklopiti i ostaviti, preko noći, na sobnoj temperaturi, da šnicle nabubre. Narednog dana sojine šnicle procediti, oprati ih, pod mlazom hladne vode i staviti u veću, dublju, šerpu. Dodati biber, lovor i beli luk, uzdužno presečen na pola. Staviti da se kuvaju, na srednjoj temperaturi. Od momenta ključanja kuvati 10 minuta, polupokriveno (da ne bi iskipelo).

Posle deset minuta skloniti šerpu sa vatre. Rešetkastom kašikom izvaditi šnicle u cetku i ostaviti da se ohlade. Ohlađene šnicle, DOBRO, rukama ispretiskati (staviti parče šnicle između dva dlana i dooobro ispretiskati, kao presa) da bi se što je moguće više odstranila voda. Zatim, svako parče šnicle staviti u plastičnu kesu i, tučkom za meso, blago istanjiti.

Marinada:

Sve navedene sastojke, za marinadu, staviti u manju posudu i dobro sjediniti. Treba da se dobije smesa u vidu paste, sa kojom mogu šnicle da se premažu (marinadu rasporediti da imate svako parče da premažete).

Pripremljene šnicle poređati na radnu površinu. Svako parče šnicle posuti sa biljnim začinom i mlevenim biberom (po ukusu), samo sa jedne strane. Zatim, svako parče premazati, sa jedne i sa druge strane, pripremljenom marinadom.

Šnicle ostaviti da odstoje (na radnoj površini) petnaestak minuta, da bi upile miris začina. Zatim svako parče uvaljati u mešavinu brašna i susama. Sipati ulje u širu, dublju, posudu, da bude 1cm visine (po potrebi doliti još) i staviti ga da se zagreje, na srednjoj temperaturi.

Na zagrejano ulje spuštati, pripremljene, šnicle da se prže. Kada jedna strana porumeni, okrenuti ih da i druga strana dobije lepu, rumenu, boju. Pržene šnicle vaditi na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće.

Sojine šnicle poslužiti sa prilogom i salatom, po želji. Veoma su ukusne i kada se ohlade.

Izvor: Recepti.rs