Post na vodi često donosi razne dileme. Da li je to zdravo? Da li je bolje što više pojesti tokom jednog obroka kako ne bismo ostali gladni? Da li postoji adekvatna zamena za namirnice životinjskog porekla? Gastroenterolog dr Vojislav Perišić otkrio nam je sve što treba da znamo o postu.

Dr Perišić navodi da i sveštena lica kažu da određene grupe ljudi, poput trudnica, dece, bolesnika, dojilja i fizičkih radnika ne treba da poste. Mnogi smatraju da je post uzdržavanje od hrane po svaku cenu, ali često zaborave na veliki izbor namirnica koje su biljnog porekla.

"Smisao posta je suzdržavanje, ali ne na štetu zdravlja. Uzeli biste još nešto što vam prija, ali ne smete. Ali duševno zdravlje je od strahovito velikog značaja, ako se taj deo posta ne ispuni, post nema svrhu", rekao je on.

Prva i poslednja nedelja Vaskršnjeg posta su na vodi. Koliko je to zdravo?

"Kako da ne bude zdravo! Nema masti, nema životinjskog proteina, ali molim vas, nadomestićemo biljnim proteinima. Avokado uzmite, toliko je pun zdravih masti, jedna kriška vam je kao deset ćevapčića, svaki treći dan uzmite toliko. Jeste skup, ali vredi investirati u zdravlje. Pečurke, soja, sočivo, grašak, boranija, to je sve nabijeno proteinima. Ima načina da se kompenzuje unos proteina i masnoće. Vitamina i minerala takođe"

Često zaboravimo da posna jela uz maštovite recepte mogu biti raznovrsna, ukusna i bogata vitaminima i mineralima.

"Jedan sjajan doručak, recimo, tvrđe skuvana palenta isečena na kriške, s povrćem, kečap, paradajz, origano, masline i pečurke. To je toliko ukusno! Ili kao užina, punjene jabuke sa orasima. Hoću da kažem, kada je post, mora se misliti šta ćemo jesti, planirati, ugoditi bližnjima. Nije post naivna stvar, to je veoma delikatno. Zahteva duševno angažovanje, približavanje i svojima i Bogu. Ne uskraćivati svoju porodicu", rekao je on.

Doktor nas je podsetio i šta uvek moramo da imamo na umu za vreme posta.

"Ne prejedati se. Umerenost je ključna. Ne plašiti se da ćete ostati gladni, pa jesti preterano. Obroci se moraju dozirati, to je čist psihološki fenomen. Prvi osećaj sitosti - stojte, galije carske! Pa za dva sata, opet obrok. Hormoni gladi će regulisati osećaj sitosti, kada oni daju signal da je dosta, prestanimo", rekao je on.

"Kao lekar, reći ću vam da onaj ko ne mora, ne treba da posti ali uz odobrenje i saglasnost duhovnika. Zdravstveni razlozi se utvrđuju uz preporuku lekara, niko kome nije potrebno i ko će time ugroziti zdravlje, ne bi trebalo da posti. Mora da postoji interakcija psihe, lekara, duhovnika i sveštenika", rekao je on.

Izvor: Lepa&Srećna