Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI ĆE NAM ZA PUTOVANJE BITI NEOPHODNI KOVID PASOŠI? Seničić objasnio: Vakcina nije jedini uslov

Danska je već uvela "kovid pasoše".

  Izvor: Profimedia / Ilustracija

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić kaže da vakcinacija neće biti jedini uslov za dobijanje kovid pasoša, već i negativan test. Ističe da će ti "pasoši" verovatno biti u elektronskoj formi, tako da građani neće morati da vade nove pasoše.

Pročitajte i ovo

Upitan da prokomentariše mogućnost uvođenja kovid pasoša u Srbiji pošto se tom temom uveliko bave mnoge zemlje, ali i avio-prevoznici širom sveta, Aleksandar Seničić očekuje da će dobijanje kovid pasoša biti moguće i na osnovu pi-si-ar testa, serološkog, brzog testa...

Ocenjuje da bi uz pi-si-ar test ili vakcinaciju na određenom personalizovanom kju-ar kodu bili sačuvani podaci, a koje bi putnici nosili na telefonu, tabletu, računaru, te bi uvidom u kju-ar kod carinska ili neka druga kontrola omogućila da lice uđe na određenu destinaciju.

 Skeniranje QR koda na telefonu Izvor: Profimedia

Seničić podseća da je ideja o kovid pasošima potekla od međunarodnog udruženja avio-prevoznika IATA, kako bi avio-prevoznici mogli da računaju na veći broj putnika, što bi omogućilo i postepeni oporavak turističke industrije.

Inače, Međunarodna asocijacija za vazdušni prevoz (IATA) predstavila je nedavno "Travelpas", mobilnu aplikaciju koja bi trebalo putnicima da  pomogne da lako i sigurno organizuju svoje putovanje poštujući zahteve određene države za ulazak.

Seničić, takođe, očekuje da će odluka o upotrebi kovid  pasoša biti doneta na svetskom nivou, a koju će pokrenuti avio-prevoznici i razvijene zemlje sveta, a pre svega Severna Amerika i EU.

"Putnici koji budu želeli da putuju na ove destinacije bi morali da poseduju tu vrstu pasoša, što omogućava turističkom sektoru da nastavi da radi", navodi Seničić. Podseća da su uslovi u turizmu katastrofalni i dodaje da se, ipak, nada boljim danima u turističkoj industriji. Kovid pasoši bi trebalo da sadrže informacije o tome da li je neko preležao koronu, da li je i kada radio pi-si-ar test i da li je primio vakcinu.

Pojedini avio-prevoznici su već najavili uvođenje kovid pasoša kao uslov za let u narednom periodu kao, na primer, australijska avio-kompanija "Kvantas".

Pročitajte i ovo

Izvor: RTS

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije