Može se naći po celom svetu, u šumovitim predelima, na panjevima, a ime "ćuranov  rep" ova pečurka je dobila po živopisnim bojama kojima se ističe. Istraživanja pokazuju da ova medicinska gljiva, poznata i pod latinskim nazivom Trametes  versicolor ili Coriolus versicolor može doneti više zdravstvenih koristi. Veoma je korišćena u kineskoj i japanskoj medicini.

Ključni sastojci su polisaharid-K - poznat i pod nazivom krestin (PSK) i polisaharidpeptid (PSP), a oni pojačavaju imuni odgovor organizma i suzbijaju upale.

Ove pečurke su izuzetno bogate antioksidantima, uključujući i fenole i flavonoide, a sadrže i čuveni kvercenitin koji stimuliše stvaranje zaštitnih materija u telu. Uz sve to, u "ćuranovom repu" ima i dosta probiotika koji jačaju stub oslonac našeg imuniteta - dobre bakterije u crevima. Ova blagotvorna gljiva pomaže i da se suzbiju bakterije kao što su Ešerihija koli i Šigela.

Zbog svega toga, uzimaju je kao lekovitu gljivu u Kini (pod nazivom jun zi) kao i u Japanu (pod imenom karavaratake). Najčešće se koristi u obliku praha, sa vodom, u čaju ili u kapsulama.

Izvor: Lepa&Srećna