Prve vakcine protiv korona virusa čija je upotreba dozvoljena u više zemalja sveta počele su da se koriste u procesu imunizacije koja će biti, kako se očekuje, masovna. Međutim, jedna važna grupa je isključena - deca. Do sada je, naime, vakcina dozvoljena za upotrebu jedino kod odraslih i tinejdžera starijih od 16 godina. Razlog je u tome što testiranje u grupama dece tek počinje.

"S obzirom da je ovo nova bolest i nove vakcine, nije bilo vremena da se one ispitaju u populaciji dece gde su vrlo stroge etičke i metodološke norme ispitivanja i za sada neće biti vakcinacije dece pogotovo što ona ređe obolevaju. Štitićemo ih, kao i do sada, preventivnim merama. Kada bude kolektivni imunitet počeo da se stvara, na taj način će i deca biti zaštićena", rekao je imunolog i član Kriznog štaba dr Srđa Janković za "150 minuta".

U Srbiji je, kao što je poznato, vakcinacija Fajzer-Biontekovom vakcinom počela 24. decembra 2020. godine. Ovo nije živa vakcina". Prema rečima dr Jankovića, ona samo prenosi informaciju protiv čega organizam treba pokrene imunski odgovor. Zato se daje u dve doze, između njih se polako stvara zaštita i sedam dana posle druge doze ona bi trebalo da nas u potpunosti štiti od korone.

Sputnik V i AstraZeneka su žive vakcine i osobe sa značajnije oslabljenim imunskim sistemom ne treba da se vakcinišu.

Fajzer i Biontek su počeli testiranje vakcine na deci starijoj od 12 godina tek u oktobru, dok je Moderna objavila da počinje testiranje na istom uzrastu 10. decembra. Efikasnost i bezbednost vakcine biće procenjena za svaku starosnu grupu. Na bebama i deci koja su tek prohodala testiranje niko ne obavlja.

Izvor: Lepa&Srećna