Većina pacijenata obolelih od korona virusa ozdravi i vrati se svom uobičajenom načinu života, s tim što nekoliko nedelja moraju da posvete vraćanju kondicije i uspostavljanju imunog sistema. Mnoge naučne studije u ovom trenutku analiziraju šta se dešava sa onima koji nisu morali da budu smešteni u bolnicu, ali zato dobijaju kasnije tegobe i one često budu vrlo uporne.

Zato Američki centar za kontrolu bolesti (CDC) opisuje 6 simptoma, koji se ne javljaju kod svih obolelih, ali mogu da budu znak za alarm. Kako je nedavno rekla i dr Danica Grujičić, svako od nas treba da prati svoj organizam i osluškuje ga. Zato ne treba reći "valjda nije korona". Bolje recite "možda je korona" i pratite dalje simtome da biste mogli pravovremeno da reagujete.

Tegobe koje CDC opisuje su:

  • usporenost pri razmišljanju i pad koncentracije
  • depresivnost
  • bol u mišićima
  • glavobolja
  • naizmenični rast i pad temperature
  • ubrzani puls (lupanje srca).

Ukoliko dobro poznajete svoje telo, znaćete da li su ove promene povezane s nekim drugim navikama u životu. Na primer, ako vam inače često pada koncentracija zbog umora i stresa, obratite pažnju da li je to sada slučaj.
Međutim, ako niste ni pod kakvim naročitim pritiskom, a osećate ono što istraživači već nazivaju "kovid magla u mozgu", svakako proverite ima li i drugih sporednih simptoma.

Ne zaboravite da je put od prvih tegoba do mašine s kiseonikom nekad vrlo kratak kad je u pitanju infekcija korona virusom. Zato budite spremni i reagujte bez panike i straha, već odmereno i promišljeno. Nipošto nemojte ignorisati tegobe i "gurati" dalje, verujući da će sve brzo proći.

Izvor: Lepa&Srećna