Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA SVE SADRŽI FAJZER VAKCINA: Srpska naučnica objavila ceo sastav i analizu

Isidora Stanković, naučnica poreklom iz Niša, koja živi i radi u Americi analizirala je sve elemente vakcine protiv korona virusa koju su napravili Fajzer i Biontek.

  Izvor: Shutterstock / Giovanni Cancemi

Isidora Stanković, srpska naučnica, doktorand biomedicinskih nauka koja radi i školuje se u SAD, objavila je na Fejsbuku kratak tekst u kojem je, pozivajući se na studiju Britanske agencije za medicinska sredstva i zdravstvenu zaštitu, a u kojem je do detalja objašnjeno od čega se sastoji vakcina koju su razvile kompanije Fajzer i Biontek.

Možda će vas zanimati

Ova Srpkinja rodom iz Niša, koja radi u američkom "Weill Cornell Medicine" u Njujorku, organizaciji koja se bavi naučnim istraživanjima i najnovijim inovacijama u lečenju i prevenciji pacijenata od brojnih bolesti, za sve one koji ne poseduju znanja iz hemije, raščlanila je komponente vakcine protiv korone i objasnila tako da svi razumeju gde ih inače ima...

Njen status prenosimo u celosti:

"Reših da iskoristim svoju diplomu biohemije i otkrijem šta je zaista u Fajzer RNK vakcini. Ne dajte da vas lažu, čitajte do kraja!

  • BNT162b2 iRNK - modifikovani RNK spajk (S) proteina koronavirusa, ovde pod nazivom BNT162b2.
  • Polietilen glikol (PEG) - molekul koji se nalazi u brdu prirodnih proizvoda i milijardu lekova. Koristi se i u laksativima ili npr. da omekša sladoled (onaj na točenje). Ovde je u grupi masti.
  • ALC-0315 = (4-hidroksibutil) azanedil)bis (heksan-6,1-dil)bis(2-heksildekanoat); ALC-0159 = 2-[(polietilen glikol)-2000]-N,N-ditetradecilacetamid ; 1,2-Distariol-sn-glicero-3-fosfoholin holesterol. OVO SU MASTI. Prave lipidni mehur oko RNK molekula i tako ga štite od razgradnje.
  • Kalcijum hlorid, kalcijum-dihidrogen-fosfat, natrijum hlorid, dinatrijum-hidrogen-fosfat-dihidrat. OVO SU SOLI. Prave koncentraciju jona u mehuru povoljnom.
  • Sukroza - ŠEĆER. Radi isto što i soli. Ako koncentracija šećera i soli nije optimalna, RNK se lako razgrađuje.
  • Dihidrogen monooksid - VODA. Rastvarač.

Poruka priče 1: Nije sve što zvuči “opasno” jer smo bežali s časova hemije, zaista i opasno.

Poruka priče 2: Ova vakcina je toliko prirodna i organska da možete bakin kolač od nje da napravite.

Da podsetimo, Britanski komitet za vakcinaciju i imunizaciju objavio je da se deca ispod 16 godina i trudnice neće primati Fajzer Biontek vakcinu protiv korona virusa, jer još uvek nisu poznata moguća neželjena dejstva koja bi mogla da ima na njih. Ovo upozorenje je sošlo nakon što su dve osobe sa istorijom jakih alergija, imale tešku reakciju nakon primanja Fajzer Cepiva.

SZO je kao odgovor na pitanje o preporuci Britanije da osobe sklone alergijama ne primaju "Fajzerovu" vakcinu, izdala saopštenje da je "procenjivanje svih sporednih efekata vakcina protiv kovida 19 na nacionalnim vlastima".

Od početka decembra se u srpskoj Agenciji za lekove i medicinska sredstva ispituju američka - Fajzer-Biontek vakcina i ruska Sputnjik V.

"Indicije su dobre i rezultati dosadašnjih ispitivanja su zadovoljavajući i za američku i rusku vakcinu. Lekari će imati obavezu da detaljno ispitaju svakog ko želi da se vakciniše", izjavio je Pavle Zelić, magistar farmacije i menadžer odnosa s javnošću ALIMS.

Kako naši i svetski stručnjaci ističu, nikada do sada nijedna vakcina nije razvijena ovom brzinom, a razlog za ovoliku hitnost leži u ubrzanom širenju zaraze i orgromnom broju umrlih i obolelih širom plante usled infekcije novim korona virusom. Pandemija virusa SARS-CoV-2 traje "svega" godinu dana, a za otkrivanje dugotrajnijih neželjenih efekata potrebno je da prođe vreme, budući da su oni vidljivi tek nakon vakcinisanja velikog broja ljudi i nakon dužeg perioda posmatranja.

Pročitajte i ovo

Izvor: MONDO

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije