Svi koji budu primili rusku vakcinu Sputnjik V moraće dve nedelje pre vakcinacije i mesec i po dana nakon, da se uzdrže od konzumiranja alkohola i cigareta. Ovo je istakla šefica ruske službe za zaštitu potrošača i nadzor Rospotrebnadzor Ana Popova.

„Konzumiranje alkohola mora da prestane najmanje dve nedelje pre imunizacije, a oni koji prime prvu dozu moraju se uzdržati od alkohola u naredna 42 dana“ - izjavila je Popova 8. decembra 2020. godine za Radio Kosmolskaja pravda.

Popova je savetovala građane da se uzdrže i od cigareta pre i posle vakcinacije, kako ne bi duvanskim dimom iritirali pluća i na taj način smanjili imuni odgovor.

Kako prenosi „Moskov tajms“, nakon Popove, oglasio se i Aleksandar Ginsberg, šef državnog istraživackog centra ''Gamaleja'', koji je razvio Sputjnik V. Ginsberg je potvrdio da ne treba uzimati alkohol pre i posle vakcinisanja, ali da "jedna čaša šampanjca nikada nikome nije naškodila", naveo je ''Moskov tajms''.

Vakcinisanje u Rusiji započeto je ovog vikenda, 5. decembra, u Moskvi. Prema procenama, do sada je 100.000 Rusa primilo Sputnjik V vakcinu, uključujući učesnike testiranja i pripadnike vojske.