Zovu ga vitamin sunca, vitamin sreće i vitamin života... Smatra se da poboljšava funkcije mozga i toleranciju na bol, ali u poslednje vreme naročito se naglašava njegova važnost za otpornost organizma na bolesti!

Dovoljne količine vitamina D su veoma bitne za opšti imunitet organizma, ali ga je veoma teško uneti u dovoljnim količinama samo kroz hranu, posebno u zimskim mesecima, kaže nutricionistkinja Jovana Srejić Ferluga. Najbolje je kombinovati hranu bogatu vitaminom D kao što su ribe severnih mora, žumanca, pečurke uz dodatak suplementacije.

Idealne vrednosti vitamina D u krvi su 75 nmol/l ili preko, vrednosti između 30 i 75 pokazuju da ste u deficitu a postoji ozbiljna avitaminoza ako su vrednosti ispod 30 nmol/l.

Optimalan unos vitamina D u organizam za decu je oko 400 internacionalnih jedinica a za odrasle između 400 i 800. Povećanu potrebu imaju starije osobe, dojilje i trudnice ili se deficit javlja ako postoji neki zdrastveni problem, objasnila je u emisiji TV Ordinacija RTS-a nutricionista Jovana Srejić Ferluga.

Ishranom nije lako uneti dovoljne količine vitamina D osim ako se na svakodnevnom jelovniku ne nalaze ribe severnih mora bogate omega 3 mastima i vitaminom D. Zbog toga je suplementacija ovim vitaminom neophodna bez obzira koliko god se dobro hranili, posebno u zumskom periodu, a posebno sada kada je u toku epidemija korona virusa pa se vitamin D preporučuje i preventivno kako bi se ojačao imuni sistem.

„Namirnice bogate vitaminom D su tunjevina, losos, sardine, haringe, riblje ulje, jaja, obogaćene žitarice, ad mleko i divlje pečurke. Najidealnije je da se jede divlji losos, ali je najčešće na tržištu dostupan tovljeni losos koji ima znatno manje vitamina D i teško je uneti toliku količinu ribe. Slično je i sa jajima jer ga u žumancima ima, ali u manjim količinama“, dodaje nutricionistkinja.

Kada je reč o dodacima, riblje ulje je dobro unositi u kombinaciji sa nekom hranom. Dve supene kašike posle glavnog dobro izbalansiranog obroka.

Vreme je da se suplementi uvedu kada u krvi imamo manje od 75 referentnih jedinica. Suplemente je dobro unositi uz masline, maslinovo ulje i orašasto voće kako bi se vitamin D što bolje apsorbovao.

Zdrava creva su veoma važna za apsorciju vitamina D pa ljudi koji imaju problema sa radom creva treba da koriste i probiotik, zeolit i aktivni ugalj.

„Neka opšta preporuka za one koji imaju između 30 i 75 nmol/l je da unose dnevno 2.000 internacionalnih jedinica a kod onih koji imaju i ispod 30 nmol/l treba da unose i 4.000 jedinica dnevno“, preporučuje nutricionistkinja Jovana Srejić Ferluga.

Izvor: RTS