Naš organizam može sam da proizvede vitamin D! Ono što mu je za to potrebno, jeste da se redovno izlažete suncu - i to ne predugo, dovoljno je i po petnaestak minuta dnevno, ali i da unesete dovoljno namirnica u kojima ima vitamina D. Ono što mu je za to potrebno, jeste da se redovno izlažete suncu - i to ne predugo, dovoljno je i po petnaestak minuta dnevno, ali i da unesete dovoljno namirnica u kojima ima vitamina D.

Uobičajeni jelovnik u Srbiji sadrži mnoge od ovih namirnica. Tako se na spisku nalaze jaja (pre svega, žumanca), jogurt, sir i i mleko - sve ono što vrlo često doručkujemo i ne bi trebalo da tako olako zamenjujemo raznim kašama bogatim ugljenim hidratima a ni kašastim sokovima u kojima takođe ima previše šećera.

Od namirnica životinjskog porekla, vitaminom D obiluju masnije ribe kao što su tunjevina ili losos, a ako nerado pripremate ove namirnice, uzimajte redovno riblje ulje. Nekada poznati gurmanluk - goveđa džigerica - danas je ređe na jelovniku, što je šteta, jer je i ona bogata vitaminom D.

Vitamin D mogu u hrani naći i vegetarijanci - njega ima u tofu siru, ali i u pečurkama a savet novijeg datuma je da se one uvek kratko drže na suncu pre pripremanja. Važno je da ih pritom okrenete naopačke - tako će se prirodnim putem povećati količina ovog vitamina u njima.

Suplemente vitamina D nipošto ne treba uzimati ako nije utvrđen njegov manjak u organizmu. Naime, višak može dovesti do zdravstvenih tegoba. Sa druge strane, deficit se najpre pokazuje umorom, neraspoloženjem pa čak i opadanjem kose, a rizična posledica je pad imuniteta zbog čega dolazi do lake infekcije.

Izvor: Lepa&Srećna