Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SRPSKI DOKTOR OBJASNIO! KAKO SE OSEĆA PACIJENT NA RESPIRATORU: 3 simptoma korona virusa koji su ključni za dijagnozu

Naš doktor otkriva koje su informacije o respiratorima tačne a koje netačne.

  Izvor: Printscreen / Youtube RTS

Pre pandemije korona virusa o respiratorima nismo znali gotovo ništa. Sa ovim problemom svetskih razmera nametnulo se i interesovanje o ovim mašinama. Nailazili smo na razne informacije i tačne i netačne.

Profesor dr Nebojša Lađević, direktor Centra za anesteziologiju i reanimatologiju Kliničkog centra Srbije, razjasnio sve zablude i istine o respiratorima u emisiji RTS Ordinacija 20. decembra 2020. godine. 

Možda će vas zanimati

Na respiratorima su za vreme pandemije koronavirusa uglavnom bili muškarci

To je jedna od prvih zabluda kad je reč o respiratorima. Profesor Lađević kaže da je tačno da je u prvim danima pandemije jedinica intenzivnog lečenja bila popunjena muškarcima, ali da se taj broj, kako je vreme odmicalo, izjednačavao.

"Broj zaraženih jeste ostao u korist obolelih muškaraca, ali to nije više drastična razlika. I muškarci i žene su na isti način podnosili respiratore, a to u svakom slučaju zavisi najviše od pratećih bolesti", rekao je anesteziolog Nebojša Leđević i upozorio na važnost pravovremenog javljanja u bolnicu.

Ko se kasno javi vidi se u laboratorijskoj analizi i takvi slučajevi su bili najteži. Prema njegovim rečima, na respiratorima su pacijenti svih generacija.

"Najmlađi je ovih dana 92. godište, 94. godište, ali imamo pacijente od 90 godina. Imali smo pacijenta od 88 godina koji se sasvim oporavio bez posledica", istakao je prof. dr Lađević.

Kada se pogoršaju analize kovid pacijente je najbolje priključiti na invazivni respirator

Profesor Lađević navodi da ako pacijent kasno dođe sa lošim laboratorijskim analizama i ako mu je teško stanje, ide se odmah u intubaciju i priključenje na mehaničku ventaliciju ili respirator. Međutim postoje stepeni primene kiseonika, zato je konstatacija da se pacijent priključuje na respirator s lošim analizama još jedna zabluda.

"Na onim blažim kliničkim slikama primenimo najobičniji nazalnikiseonik. Potrebne su manje koncentracije i blaži protok, do maksimalno 15 litara u minuti. Kad pređe 15 litara u minuti, koristimo aparate s protokom do 70, 80 litara u minuti ali i dalje je to neinvazivna metoda. Sledeći nivo je neinvazivnaventilacija uz pomoć maske. Kroz njih se pušta određeni protok kiseonika, ali i uz određeni pritisak. Kada ni to ne uspeva, moramo da intubiramo pacijenta, jer na mehaničkom ventilatoru postoje parametri koje možemo povećati. Tek u krajnjem stepenu stavljamo na potpunu mehaničkuventilaciju", objasnio je direktor Centra za anesteziologiju i reanimatologiju Kliničkog centra Srbije.

On je razjasnio i da skor na skeneru koji može biti od 1 do 25 treba uskladiti sa laboratorijskim analizama.

"Ukoliko postoje samo promene na plućima i na skeneru ima 12 od 25, možda će se zadovoljiti običnim kiseonikom. Ali ako ima toliki skor i u laboratorijskim analizana značajne promene, skok CRP-a, LDH-a feritima, D-dimera, može se očekivati u narednim danima progresija bolesti. Na nama je da lekovima zaustavimo to pogoršanje, da ga držimo na tom niovu dok ne krene poboljšanje", naglasio je doktor.

Onima koji idu u privatne laboratorije kako bi proverili da li ima potrebe da se jave u kovid ambulatnu savetuje da iz osnovne krvne slike treba videti leukocitarnu formulu, naročito da li opada broj limfocita.

Treba takođe proveriti da li D-dimer, feritin i interleukin 6 raste, jer su to sve pokazatelji da nešto nije u redu i važni su simptomi kovida-19.

Respirator trajno oštećuje pluća

Reč je o još jednoj zabludi, jer apsolutno ne oštećuje, kaže prof. dr Lađević.

"Niko nije dospeo do respiratora, a da mu pluća nisu već oštećena. On ima već oštećena pluća bilo zboog kovida ili drugih oboljenja. Respirator je poslednja mera u spasavanju pacijenta koji već ima oštećena pluća. Ali, imali smo pacijente koji su bili 45, 50 dana na respiratoru i oporavili se", naglasio je.

Maska je naša vakcina

Profesor dr Nebojša Lađević ističe da virus do danas nije oslabio. "Imamo sad više mladih sa komplikacijama, a ne možemo da kažemo da se pojačao, jer više ljudi fluktuira. Svako je potencijalno pozitivan i zarazan, a maska je naša vakcina", izričit je dr Lađević u razjašnjavanju istina i zabluda o respiratorima.

Stalnim promenama položaja pri ležanju može se poboljšati ventilacija pluća

Dr Lađević kaže da stalno okretanje i menjanje položaja jeste novina u venitilaciji, ali da znajačano poboljšava ventilaciju pluća.

"Nekada pacijent može da leži na boku i da je to najbolji položaj u kome mu saturacijaskoči sa 90 na 96 posto. Ako se vrati na leđa, njemu spadne i onda ga teramo da non stop leži na boku", preneo je anesteziolog iskustva s terena.

On je ponovio da su povišena temperatura, loše opšte stanje, kao i gubitak mirisa i ukusa kod najvećeg broja pacijenata glavni simptomi koronavirusa.

Pacijent koji je priključen na invazivni respirator treba da bude sediran tj. uspavan

Reč je o istini, jer pacijent tada nije svestan. "To jeste neprijatno i zbog toga je uspavan, ali to je daleko od kome. To je dubok san, pacijentu su date veće doze sedativa, kontrolisana sedacija, uz analgeziju, dakle uspavati i obezboliti", istakao je profesor Lađević i dodao da u proseku 50 posto pacijenata preživi na respiratru.

Što je neko duže na respiratoru veće su šanse da se dese komplikacije

Za svaku ventilaciju karakteristična je dodatna infekcija, pa se zato koriste antibiotici. "Mi time preveniramo bakterijske infekcije na već oštećeno plućno tkivo", navodi anesteziolog Lađević.

Pacijenta je moguće odvojiti od respiratora onda kad se pluća oporave

Doktor ističe da nema čarobnog štapića da bi se neko skinuo s respiratora i da kako je postpeno dolazio tako se i vraća. "Kad je parcijalni nivo kiseonika u krvi dovoljan, odmah pokušavamo da smanjimo sa sto posto na 90, 80 i gledamo šta se dešava. Ako se održava na dobrom nivou, spuštamo dalje, ali ako se pogoršava, vraćamo ga, navodi dr Lađević.

Kad je posle dužeg vremena pacijent odvojen od venitlatora, u celom timu vlada oduševljenje, zaključio je direktor Centra za anesteziologiju i reanimatologiju Kliničkog centra Srbije.

Pročitajte i ovo

Izvor: RTS

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije