"Zašto da ležim u kući? To je samo mala prehlada!" - ovakvom izjavom mnogi opravdavaju svoj odlazak na posao, u kolektiv uopšte, zapušenog nosa, sa kijavicom i kašljem.

Međutim, šetkanje naokolo sa jednom takvom virusnom infekcijom, misleći da je to sasvim u redu, može imati opasne posledice. Čak i oni koji se nakon prehlade nisu dovoljno dugo lečili, preuzimaju rizik za sopstveno zdravlje.

1. Moguća posledica nepreležanog gripa - upala srčanih mišića.

Kod gripozne infekcije koja nije izlečena, preko krvi može da dođe do infekcije srčanih mišića. Imuni sistem je oslabljen, uzročnici - najčešće koksaki virus - mogu da se rašire po organizmu i da napadnu vitalne organe. Ako virusi napadnu srce, mišić ne može više pravilno da radi i srčani ritam biva izbačen iz takta.

2. Malaksalost, mučnina i ostajanje bez daha tipični su simptomi zapaljenja srčanog mišića.

U svakom slučaju, oboljenje u početnoj fazi teško može da se prepozna u prvi mah. Ukoliko vam postanu teške i lakše fizičke aktivnosti poput šetnje i penjanja stepenicama, svakako bi trebalo da posetite lekara. Rezultati EKG pregleda i analize krvi mogli bi da ukažu na ovo oboljenje. Najčešće se uspešno leči fizičkom poštedom i lekovima. Ako se ne leči, ponekad može da dođe do smanjene funkcije ove pumpe.

Čaj od zove: efikasan lek protiv gripa i prehlade

U najgorem slučaju oslabljeni srčani mišić može da dovede do prestanka rada srca i čak do smrtnog ishoda. I ovo se ne dešava samo starijoj populaciji, srce zbog virusa može da otkaže i mladima.

3. Patogeni uzročnici prehlade mogu da napadnu i pluća.

Nakon kijavice ne funkcionišu najbolje razgranati respiratorni putevi pluća. Tako se uzorčnici tj. virusi bez problema mogu proširiti po celom organu. Moguća posledica je zapaljenje plućnih alveola i bronhija. Često je zapaljenje pluća sa jakim kašljem, temperaturom, kao i glavoboljom i bolom u mišićima. U kasnijem stadijumu javlja se i bol u stomaku. Ako imate bilo koji od ovih simptoma obavezno morate da posetite lekara.

Kućna higijena u sezoni gripa: 5 predmeta u domu koje morate češće čistiti i dezinfikovati

Ukoliko posle kijavice imate jake glavobolje, odmah morate da se javite lekaru. Posebno onda kada vam je vrat ukočen. Ove nelagodnosti mogu da budu nagoveštaji zapaljenja moždane kore, tj. meningitisa. Ovu bolest prouzrokuje bakterija koja preko nosa dospeva u lobanjski deo mozga. Kad izgubite "dobar glas" pomoći će vam ako pamučnu maramu natopite vodom i vežete oko vrata. Mokra marama sprečiće bol i grebanje u grlu.

Tekst: Dragana Gojković